30.6.09

Θεόφιλος




Γιά πολλούς είναι ο μεγαλύτερος ζωγράφος της Ελληνικής λαϊκής τέχνης, το πλήρες όνομα του είναι Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, το επώνυμο είναι της μητέρας του.
Ο Θεόφιλος κατάφερε να εικονογραφήσει την Ελληνική παράδοση και ιστορία.

Γεννήθηκε στη Λέσβο, ο πατέρας του, Γαβριήλ Κεφαλάς, ήταν τσαγκάρης ενώ η μητέρα του, Πηνελόπη Χατζημιχαήλ ήταν κόρη αγιογράφου.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι φορούσε πάντα φουστανέλα και ο κόσμος στο δρόμο τον κορόιδευε. Η κοινωνία της εποχής εκείνης δύσκολα ανεχόταν εκκεντρικότητες.

Στα 18 του έφυγε από το πατρικό του σπίτι και πήγε στη Σμύρνη που εργάστηκε θυρωρός στο Ελληνικό προξενείο. Στο τέλος του 19ου αιώνα 1898 μετακόμισε στο Βόλο, ζούσε ζωγραφίζοντας σε σπίτια και μαγαζιά της περιοχής ενώ σήμερα σώζονται τοιχογραφίες που πραγματοποίησε εκεί.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε στο Πήλιο, ο κτηματίας Ιωάννης Κοντός εκτίμησε το ταλέντο του και τον πήρε υπό την προστασία του. Ζωγράφισε πολλούς πίνακες για λογαριασμό του.
Η οικία Κοντού αποτελεί σήμερα Μουσείο Θεόφιλου

Ο Θεόφιλος λάτρευε τα έθιμα και τις παραδόσεις, οργάνωνε θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις στις εθνικές γιορτές και πάντα πρωταγωνιστούσε στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού.

Το 1927 επέστρεψε στη Μυτιλήνη, όπου τοιχογράφησε καφενεία και άλλους χώρους στα χωριά για ένα πιάτο φαΐ και λίγο κρασί. Τα περισσότερα έχουν καταστραφεί από την από την ανοησία των ιδιοκτητών που είτε έβαψαν τους τοίχους είτε τα γκρέμισαν.

Πέθανε το 1934 από δηλητηρίαση, ένα χρόνο αργότερα το μουσείο του Λούβρου πραγματοποίησε έκθεση με τα έργα του. Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του είναι άγνωστη.

28.6.09

Χαρίζονται αγκαλιές

O μόνος χώρος που άγνωστοι άνθρωποι αγκαλιάζονται είναι το γήπεδο τη στιγμή που μπαίνει γκόλ, το κάνουν αυθόρμητα χιλιάδες άτομα.

To 2004 στην Αυστραλία κάποιος με το ψευδώνυμο "Juan Mann" ξεκίνησε την εκστρατεία δωρεάν αγκαλιές "free hugs campaighn".
Δύο χρόνια μετά λόγο ενός βίντεο στο You tube που έγινε πολύ δημοφιλή, η εκστρατεία έγινε γνωστή παγκοσμίως.

Το περίεργο είναι ότι η Αυστραλιανή αστυνομία το απαγόρευσε, δε μπορώ να φανταστώ το λόγο, χρειάστηκε να μαζέψουν υπογραφές για να συνεχίσουν.

Μέχρι και η Όπρα κάλεσε τον Juan Mann στην εκπομπή της, αυτός πήγε από το πρωί έξω απο το στούντιο και άρχισε να χαρίζει αγκαλιές στον κόσμο.

Το Δεκέμβριο του 2007 ο Juan Mann έφτιαξε ένα e-book με το όνομα the illustraded guide to free hugs που μπορεί ο καθένας να το κατεβάσει δωρεάν.


Ένας σπουδαστής κολεγίου στην Ταιβάν, ο Yu Tzu-Wei ξεκίνησε την εκστρατεία στη χώρα του. Το ίδιο έγινε στο Ισραήλ, στην Ιταλία, Αργεντινή, Βέλγιο, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Κίνα και άλλες χώρες. Στην Ιρλανδία το ξεκίνησε η φοιτητηκή ένωση.

Το επίσημο site του free hugs





25.6.09

Ρατσισμός ή βλακεία


Υπάρχουν περιπτώσεις που πολλοί χαρακτηρίζουν ρατσιστικές, όπως αυτή στην Μανωλάδα που δύο αγρότες βασάνισαν δυο Ασιάτες που έκλεψαν ένα αρνί, εγώ έχω αρχίσει να αμφιβάλω είναι βλακεία, έλλειψη παιδείας από την οικογένεια ή κάτι παρόμοιο.

Ακούστε τη μου συνέβη, έχω νοικιάσει το πατρικό της μητέρας μου, ένα μικρό διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους, σε μιά οικογένεια από τις Φιλιππίνες.

Με πήρε σήμερα τηλέφωνο ο διαχειριστής της πολυκατοικίας και μου είπε: δεν έπρεπε να νοίκιασεις το σπίτι σε αυτούς τους ξένους, το από κάτω διαμέρισμα έχει πιάσει υγρασία στους τοίχους γιατί κάνουν συνέχεια μπάνιο να τους πεις να μην πλένονται τόσο συχνά.
Έμεινα άφωνος μετά από λίγο του είπα ότι θα βρω έναν υδραυλικό και το έκλεισα.

Υπάρχουν άτομα που αμφιβάλλω αν έχουν το μυαλό να κάνουν ρατσιστικές σκέψεις.

Το εγχειρίδιο της βλακείας του Δ. Χαριτόπουλου γράφει στο πίσω μέρος, Επειδή όλοι υποτιμάμε τον αριθμό των ηλιθίων ανάμεσά μας και κάθε τόσο μας αιφνιδιάζουν πρόσωπα “υπεράνω υποψίας” μάλλον πρέπει να ξανασυστηθούμε…

23.6.09

Εεεεεφημερίδες, έκτακτο παράρτημα


Δημοσιογράφοι
του γραπτού και όχι μόνο τύπου συγχαρητήρια, ανοίξτε την παλάμη σας στρέψτε την προς το πρόσωπο σας και φασκελωθείτε, θα μου πείτε ποιο πρόσωπο; δεν έχω, τέλος πάντων το ανάγλυφο στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού σας κάνει.

Πλέον θα θεωρείται ανέκδοτο ο δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ.

Για όσους δε γνωρίζουν, ο Ταγιπ Ερντογάν ακύρωσε τελευταία στιγμή την επίσκεψη του στη χώρα μας αλλά το Βημα και η Ελευθεροτυπία όχι μόνο δεν το κατάλαβαν αλλά έγραψαν και λεπτομέρειες απο την επίσκεψη αποδεικνύοντας ότι δεν είναι δημοσιογράφοι αλλά μυθιστοριογράφοι απατεώνες που προσπαθούν να πουλήσουν τη φαντασία τους για πραγματικότητα.

Κύριε Κρεοπωλόπουλε μήπως φάγατε αστακό και τον περάσατε για σωματοφύλακα του Ερντογάν πάνω στην ουζοκατάχρηση και σεις κύριε Βγαζωψυχάρη μήπως το πρόβλημα που έχετε με τους bloggers οφείλετε στο ότι βγάζουν στη φόρα την ανικανότητα σας, γιατί για ασυδοσία των blogs γράφατε πριν λίγες μέρες.


Το βήμα

Το παγωμένο χαμόγελο του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του Κ.Καραμανλή καταγράφηκε χθες το απόγευμα στην συνάντηση που ... έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το θέμα της λαθρομετανάστευσης που ήταν στην ατζέντα αλλά και προβλήματα της οικονομίας. Τον πρωθυπουργό συνόδεψε ο νέος υπουργός εξωτερικών Νταβούτογλου και ο Εγκεμεν Μπαγίς (υπουργός επικρατείας).Ο Ερντογάν ήρθε στην Ελλάδα για τα εγκαίνια του μουσείου με τους φουσκωτούς του, με 5 σωματοφύλακες οπλισμένους σαν αστακούς".

ελευθεροτυπία

Επί μία ώρα (μαζί με το χρόνο που χρειάστηκε για τη μετάφραση), τα είπαν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κ. Καραμανλής με τον Τ. Ερντογάν, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Η υλοποίηση των συμφωνιών... για τους μετανάστες και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο ήταν δυο από τα βασικά θέματα που μπήκαν στην κουβέντα. Σε τέτοιου είδους συναντήσεις «πιάνεις κλίμα» από τις δηλώσεις που ακολουθούν. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε χθες, αφού δηλώσεις δεν ήταν προγραμματισμένες. *Οπότε τα αποτελέσματα θα προκύψουν από «διαρροές». Αν, τελικά, προκύψουν...

20.6.09

Το μουσείο του 21ου αιώνα μχ


Παρακολουθώ τα εγκαίνια του νέου μουσείου της ακρόπολης με ανάμεικτα συναισθήματα, από τη μία συγκίνηση για το μεγαλείο αυτών των ανθρώπων που εμείς υποστηρίζουμε ότι είμαστε απόγονοι τους.
Από την άλλη πλευρά νιώθω θυμό που παρακαλάμε τους κλέφτες να επιστρέψουν τα κλοπιμαία που απέσπασαν από τους Τούρκους κατακτητές, ας προσπαθήσει η χώρα να τα απαιτήσει δικαστικά.
Έχετε ακούσει ποτέ αν πιάσουν κάποιο κλέφτη να τον παρακαλάνε, κατάσχουν τα κλεμμένα αντικείμενα και τα επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες.

Πρέπει να επουλωθούν οι πληγές των μνημείων, είπε ο πρόεδρος της δημοκρατίας.
Πολύ εύστοχη δήλωση έχουν τεμαχίσει τα γλυπτά και αλλού βρίσκετε το χέρι αλλού το πόδι και αλλού το κεφάλι, θέλει χειρουργική επέμβαση για να τα ενώσουν.
Δεν είχαν καν την εξυπνάδα να κλέψουν ολόκληρα αγάλματα.

Όταν έβλεπα όλους αυτούς τους επίσημους που παρακολουθούσαν την ξενάγηση έφερνα στο μυαλό μου τον καθένα από αυτούς στη θέση του μαθητή στο ανέκδοτο, που τον ρωτάνε ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας του Παρθενώνα κι αυτός ακούγοντας τον ψίθυρο συμμαθητή του απαντά "αυτό το κτήνος ο Καλλικράτης" κατά περίεργο τρόπο όλοι ταίριαζαν περίφημα στη θέση του μαθητή.

Για το κτίριο του μουσείου πλέον είναι αργά για να γκρινιάζουμε, αυτό είναι και πρέπει να το αποδεχτούμε και να το αγαπήσουμε γιατί είναι ένα δείγμα του δικού μας πολιτισμού η κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.
Είναι ένα ευρύχωρο μουσείο με πολύ καλό φωτισμό κυρίως φυσικό και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γιατί ίσως σε μερικές χιλιάδες χρόνια να λένε ότι στο τέλος του 5ου πχ αιώνα κτίστηκε ο Παρθενώνας και στις αρχές του 21ου μχ αιώνα το μουσείο.

17.6.09

Florin Chilian


O Florin Chilian είναι Ρουμάνος blogger, δημοσιογράφος και μουσικός.

Έχει μάλιστα υπέροχη φωνή, σάν δημοσιογράφος και blogger ασχολείται κυρίως με κοινωνικά θέματα. Ας παραδειγματιστούν οι Έλληνες δημοσιογράφοι που μόλις γίνουν αναγνωρίσιμοι πολιτεύονται και κάνουν πράξη ότι είχαν κατακρίνει με τη δουλειά τους.

Αυτή είναι ιστοσελίδα του


Ενα απο τα καλύτερα τραγούδια του chiar daca, απολαύστε την υπέροχη φωνή του.



15.6.09

Τα πουλιά


Δεν ξέρω τι έχουν πάθει οι Ελληνίδες νοικοκυρές με τα πουλιά γιατί τόσο μίσος; παλιά θυμάμαι έβαζαν ξύλινες φωλιές, για να έρχονται τα πουλιά και να φέρουν τύχη στο σπιτικό τους.
Στην αρχή, νόμιζα ότι ήταν ξεχασμένα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα διάφορα γυαλιστερά αντικείμενα που έβλεπα κρεμασμένα στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών, αν και μου έκανε εντύπωση ο μεγάλος αριθμός των ξεχασιάρηδων.

Μα όταν άκουσα δύο γειτόνισσες να συνομιλούν μου λύθηκε κάθε απορία, "αχ αυτά τα πουλιά με έχουν τρελάνει κάθε μέρα καθαρίζω το μπαλκόνι και την άλλη μέρα πάλι έχει κουτσουλιές", "κρέμασε από αυτά που βγαίνουν στις εφημερίδες, τα σιντιά, πως τα λένε;" "έχω απηυδήσει, έβαλα γιρλάντες, όπως μου είπε η κυρά, πως τη λένε και τίποτα", "σκέφτομαι να ρίξω ψωμί με δηλητήριο να ψοφήσουν να ησυχάσουμε", "η απέναντι αυτή η γεροντοκόρη φταίει, που τα ταΐζει και μαζεύτηκαν στη γειτονιά".

Αντί να χαίρονται που έχουν μείνει κάποια δείγματα πανίδας, που δίνουν ζωή και ομορφιά στην ασχήμια της μεγαλούπολης, προσπαθούν να τα εξαφανίσουν.

Έχουν κρεμάσει CD σε διάφορα σημεία, τέντες κάγκελα κτλ, για να τρομάζουν τα πουλιά και να μην επισκέπτονται τα μπαλκόνια τους.
Μερικές έχουν βάλει γυαλιστερές κορδέλες άλλες αφρολέξ ή ότι άλλο βάζει ο νους τους.

Όταν φυσάει τα βράδια δε μπορώ να κοιμηθώ από το χτύπημα του αφρολέξ στο χώρισμα της βεράντας της γειτόνισσας.

Μήπως όταν ήταν παιδιά είδαν "τα πουλιά" του Αλφρεντ Χίτσκοκ, και τους έμεινε μια φοβία για τα πετεινά του ουρανού, ποιος ξέρει;

Κάθε φορά που βλέπω το μπαλκόνι ενός "πτηνοφοβικού" πως λέμε κλειστοφοβικός, μου έρχονται στο μυαλό οι στίχοι, "μα όσο υπάρχουν κρεμασμένα στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών, άσπρα (c)εν(d)όνια μη φοβάσαι, άραγε μέχρι πότε θα κρατήσει αυτή η ανακωχή, μεταξύ των ενοίκων"
Στη φωτογραφία βλέπετε το διπλανό μου μπαλκόνι.

13.6.09

Πορτοκάλι κανείς

Η σκηνή αυτή από την ταινία Illusionist είναι από τις αγαπημένες μου.
Ο ήρωας της ταινίας μάγος Αϊζενχάϊμ καταφέρνει από ένα κουκούτσι πορτοκαλιού να δημιουργήσει μια μικρή πορτοκαλιά γεμάτη καρπούς.
Ο αρχηγός της αστυνομίας και ο πρίγκηπας θέλουν να μάθουν πώς δημιουργήται η ψευδαίσθηση μα δεν μπορούν και τον κατηγορούν για μαύρη μαγεία.
Από τις καλύτερες ερμηνείες του Edward Norton.

Δεν ξέρω γιατί μου αρέσει τόσο αυτή η ταινία, μάλλον γιατί ένας φτωχός ταχυδακτυλουργός καταφέρνει να νικήσει το σύστημα με την εξυπνάδα του.
Από παιδί εντυπωσιαζόμουν από τα "μαγικά" τρυκ και την τέχνη της εξαπάτησης που τόσο καλά εξασκούν ορισμένοι.

9.6.09

Τα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών


Όποιος ξέρει απλή αριθμητική του δημοτικού σχολείου μπορεί να καταλάβει ότι αυτά είναι τα πραγματικά αποτελέσματα και όχι αυτά που μας σερβίρουν για να μας ξεγελάσουν

# Αποχή 4.734.956 47,2%
# ΠΑΣΟΚ 1.878.859 18,7%
# ΝΔ 1.655.636 16,5%
# ΚΚΕ 428.283 4,2%
# Λαος 366.615 3,6%
# Συριζα 240.898 2,4%
# Οικ. Πρασ. 178.964 1,78%
# Παμμε 65.177 0,65%
# Κομ. Ελλ. Κυνηγων 64.782 0,64%
# Δράση 38.895 0,38%
κτλ


Για να μη μας περνάνε και για κορόιδα, αυτοί που απήχαν
από την ψηφοφορία το έκαναν για κάποιο λόγο, αλλά όπως φαίνεται
δεν πήραν το μάθημα τους και συνεχίζουν την ίδια τακτική.
Δεν μπορεί να αγνοείς τους μισούς ψηφοφόρους και να βγάζεις
αποτελέσματα με το 50%.

6.6.09

Rubens


Για να ξεφύγουμε λίγο απο την προεκλογική ασχήμια και τη διαφθορά των πολιτικών.
Ομορφιά και αθωότητα με τα μάτια του Rubens.
Δύο παιδικά πορτρέτα, δεν ξέρω πιο είναι πιο όμορφο πάντως τα βρήκα εδώ




Ο Peter Paul Rubens είναι ένας από τους μεγαλύτερους Φλαμανδούς ζωγράφους της περιόδου του μπαρόκ.
Γεννήθηκε στο Ζίγκεν της Βεστφαλίας το 1577, το 1600 πήγε στην Ιταλία που ήρθε σε επαφή με την τέχνη της Αναγέννησης και μέχρι το τέλος της ζωής του εργάστηκε σε βασιλικές αυλές σαν επίσημος πορτρετογράφος βασιλικών οικογενειών. Εκτός απο πορτρέτα ζωγράφισε πίνακες θρησκευτικού περιεχομένου ή θέματα από τη μυθολογία.
Πέθανε το 1640 απο καρδιακή προσβολή.

5.6.09

Εκδρομές - Εκλογές 1: 2,20 Χ: 3,40 2: 2,10


"Να πάω για μπάνιο ή να ψηφίσω" Αυτό είναι το πιο επίκαιρο ερώτημα των ημερών.
Έχουν γραφτεί και ειπωθεί δεκάδες απόψεις, "Δε θα τους κάνω τη χάρη να χάσω το τριήμερο"
"Ψήφισε και μετά πήγαινε για μπάνιο" "Αφού δε μπορούμε να συνεννοηθούμε για να απέχουμε όλοι ας πει ο καθένας αυτό που θέλει με τη ψήφο του".
Μέχρι και στοιχήματα για τα ποσοστά αποχής παίζονται.
Ο Νίκος Δήμου σε άρθρο του στο LIFO λέει, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε Ευρώπη γιατί κάπου πρέπει να ανήκουμε, με ποιούς να πάμε; με τους Άραβες ή τους Αφρικάνους.
Αφού αναγκαστικά ανήκουμε στην Ευρώπη πρέπει να συμμετέχουμε στους θεσμούς της.
Να αφήσουμε τα μπάνια και τα κομματικά πείσματα και να ψηφίσουμε όχι κόμματα αλλά κυρίως άτομα. Να στείλουμε στην Ευρωβουλή τους καλύτερους ανθρώπους μας.

Μπορώ να πώ ότι θεωρητικά συμφωνώ με την άποψη του Νίκου Δήμου, μόνο που δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να γίνει πράξη, αν μπορούσαμε να διαλέξουμε ένα δύο άτομα από κάθε ψηφοδέλτιο, τότε ναί θα μπορούσε να γίνει.

Με όλη αυτή τη σαπίλα και τη διαφθορά ποιόν να ψηφίσει κανείς. Ακόμα και οι οικολόγοι πράσινοι, ευχάριστη στην αρχή έκπληξη αλλά να μου κοπή το χέρι αν ψηφίσω κάποιον που θέλει να τιμήσει τον Κεμάλ, αυτόν που στο όνομα του βασανίστηκε και διώχθηκε από το σπίτι της η οικογένεια μου όπως και χιλιάδες άλλες σε Κωνσταντινούπολη και Μικρά Ασία.

Kάτι της τελευταίας στιγμής, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης διαφωνεί με την πορεία και τη στόχευση των πρασίνων και στηρίζει το Σύριζα.

Θα μου πεις ψήφισε Κατμαν για να τους εξευτελίσεις, αλλά μήπως ξεφτιλίζεις τη χώρα και τον εαυτό σου μαζί;
Αυτό που μου αρέσει το όνομα του είναι το ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά δε γνωρίζω σχεδόν τίποτα γι αυτό.
Υπάρχουν πάνω από 20 κόμματα με όλων των ειδών υποψήφιους ψηλούς και κοντούς, χοντρούς και λιγνούς, χαζούς, έξυπνους και εξυπνάκηδες, τίμιους και άτιμους, κλέφτες κι αστυνόμους, χριστιανούς και μωαμεθανούς, Έλληνες και ανθέλληνες από όλα έχει ο μπαξές διάλεξε και ψήφισε, αν πάλι δε θέλεις πήγαινε για μπάνιο.


4.6.09

Αχ Ευρώπη εσύ μας μάρανες


Σταμάτης Γάσπαρης, Μιχαήλ Δημάκης, Γιώργος Δούσμανης και Ιάκωβος Δαμίστρος καί μητροπολίτης Ιάκωβος Δ'.
Αυτοί είναι οι Αθηναίοι πολιτικοί του 1687 της χρονιάς που καταστράφηκε η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας απο το πυροβολικό του Μοροζινι.
Ένα χρόνο πριν την καταστροφή οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν τον Μοροζίνι στην Πελοπόννησο, μόλις είχε καταλάβει το Ναυπλιο, του προσέφεραν 9000 ρεάλια με την παράκληση νά μην καταλάβει την πόλη τους.
Αυτός πήρε τα χρήματα αλλά την επόμενη χρονιά μαζί με τον Σουηδό στρατηγό Όθωνα Γουλιέλμο Κένιγκσμαρκ (Konigsmarck)αποβιβάστηκε στον Πειραιά με 10.000 στρατό.

Mαλτέζοι ιππότες, Αλβανοί, Σλάβοι, μισθοφόροι από διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη και Έλληνες άτακτοι αποτελούσαν το στρατό αυτό.

Η τουρκική φρουρά εκκένωσε την πόλη των Αθηνών και κλείστηκε στην Ακρόπολη, είχε κάνει όμως το λάθος να μετατρέψει τον Παρθενώνα σε μπαρουταποθήκη.
O Μοροζίνι έστησε το πυροβολικό του στην Πνύκα, στο λόφο του Φιλοπάππου και στον Άρειο πάγο, αδιαφορώντας για τα ιερά μνημεία πού έστεκαν γιά δύο χιλιάδες χρόνια στον βράχο της Ακρόπολης.
Μία βόμβα έριξε τα προπύλαια και μετά ήλθε η καταστροφή μια βόμβα πέτυχε τον παρθενώνα καί ακολούθησε μία τρομερή έκρηξη η οποία εκτίναξε ανθρώπινα μέλη μαζί μέ κομμάτια αρχαίων μαρμάρων και γλυπτών, εκατοντάδες μέτρα μακρυά.

Ο στρατός των Ευρωπαίων που δήθεν είχε έρθει να μας σώσει από τον Οθωμανικό ζυγό, ξεχύθηκε στη πόλη και άρχισε να λεηλατεί τα κομμάτια του Παρθενώνα και όποιο αρχαίο έργο τέχνης έβρισκαν ο ίδιος ο Μοροζίνι ξήλωσε τα τρία μαρμάρινα λιοντάρια από το λιμάνι του Πειραιά (Porto Leone).
Όσοι Τούρκοι επέζησαν έκαναν συμφωνία και έφυγαν για τη Σμύρνη.
Η τιμωρία δεν άργησε και λεγόταν πανούκλα, αποδεκάτισε τον Ευρωπαϊκό στρατό, όσοι επέζησαν έφυγαν κακήν κακώς.
Οι τρομαγμένοι κάτοικοι της Αθήνας, για να γλυτώσουν την οργή του Ισμαίλ πασά που βρισκόταν στη Θήβα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έφυγαν για τα Επτάνησα.
Το ημερολόγιο έλεγε 5 Απριλίου 1688, η Αθήνα είχε μείνει χωρίς κατοίκους.

Η ιστορία μιλάει μόνη της, δε χρειάζεται δικό μου σχόλιο.


πηγή agiasofia.com