25.9.09

Θέατρο δρόμου


Διακόσιες σαράντα εννέα (249) συνολικά παραστάσεις από τετρακόσιους (400) και πλέον καλλιτέχνες, όχι σε κάποια αίθουσα αλλά στη μέση του δρόμου.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 16 έως και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου σε χώρους μέσα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και γύρω από την Ακρόπολη.

Ένα φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν πενήντα πέντε ελληνικές καλλιτεχνικές ομάδες και δέκα από το εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βραζιλία και Βουλγαρία)

Το θέατρο δρόμου είναι μια θεατρική δράση με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, Επιτυγχάνει την παρέμβαση και μεταμόρφωση του χώρου της πόλης σε χώρο δράσης και καλλιτεχνικής έκφρασης. Οι δρόμοι της Αθήνας θα είναι το σκηνικό.

Το Φεστιβάλ έχει δύο ενότητες: το κεντρικό (main) και το ελεύθερο (open). Στο κεντρικό Φεστιβάλ θα συμμετέχουν αυστηρά επιλεγμένες ομάδες, ενώ το open θα είναι πιο ελεύθερο και θα μπορούν να συμμετέχουν μεμονωμένοι καλλιτέχνες ή ομάδες απ’ όλο το φάσμα και τις εκφάνσεις του Θεάτρου Δρόμου.

Τα βραβεία θα απονέμουν δύο επιτροπές από καταξιωμένες προσωπικότητες της Τέχνης και του Θεάτρου. Η πρωτοβουλία για το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου ανήκει στην ομάδα Θεάτρου Δρόμου Helix και στον Νίκο Χατζηπαππά. Πληροφορίες στο www.istfest.com.

Την τελευταία ημέρα θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των ομάδων και πάρτυ.

20.9.09

Επικούριε βοήθησε και μας


Ο απερχόμενος υπουργός πολιτισμού φεύγοντας αντί να κλείσει την πόρτα αποφάσισε να κάνει ένα δώρο στη πατρίδα του τη Μεσσηνία για να τον θυμούνται, το ναό του Επικούριου Απόλλωνα της Ηλείας.

Οι αρχαίοι Φιγαλείς αφιέρωσαν το ναό στον Επικούριο Απόλλωνα, λάτρευαν το θεό με την προσωνυμία Επικούριος δηλαδή βοηθός, συμπαραστάτης στον πόλεμο ή στην αρρώστια, γιατί τους έσωσε από μια επιδημία πανούκλας.

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Κατασκευάστηκε από τον Ικτίνο το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα και είναι όμοιος με τον Παρθενώνα, μιά από τις ομοιότητες είναι το ότι η ζωφόρος και γενικά όποιο έργο τέχνης υπήρχε στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκετε στο Βρετανικό μουσείο.

Το μνημείο αυτό με την πανανθρώπινη σημασία και συνάμα ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986.

Κάποιος Βελλή πασάς δωροδοκήθηκε για να ξηλωθεί η ζωφόρος και να πουληθεί στη Βρετανική κυβέρνηση. Ο άξιος υπουργός πολιτισμού αντί να διεκδικήσει τα "μάρμαρα" από το Βρετανικό μουσείο θεώρησε ότι η Ηλεία μετά τις φωτιές δεν έχει χρήματα να συντηρεί το χώρο και για να τη διευκολύνει τον παραχώρησε στη Μεσσηνία. Άντε και εις ανώτερα κύριε υπουργέ.

Προσπάθεια για επιστροφή των γλυπτών.

πηγή wikipedia

17.9.09

βοήθεια


Εκείνο

Εκείνο που ζήτησα από τη ζωή
μου το 'δωσε
ίσως και δίχως να το θέλει,
εκείνο που της ζήτησα
το πήρα σαν ψωμί μέσα απ' τα δόντια της,
γι' αυτό σαν βλέπω λίγο εσύ να μου μακραίνεις,
λίγο πως πας να κουραστείς,
πως μένεις πίσω από τα βήματά μου,
είμαι έτοιμος να βγάλω μια φωνή:
βοήθεια!

Με όλα αυτά που βλέπω και ακούω από όλους αυτούς τους αυτόκλητους σωτήρες το ποίημα του Νίκου Παπά μου ήρθε στο νου, βοήθεια!Και αφού εκλεγεί ο επόμενος πρωθυπουργός, ελπίζω να μην αρχίσει ο λαός, μετά από λίγο καιρό, να του τραγουδάει:


13.9.09

Φωτογραφίζοντας τους Γιατρούς χωρίς σύνορα


Το φωτογραφικό αυτό οδοιπορικό του Γιάννη Κολεσίδη στη Ζάμπια, το Νίγηρα και την Ινδία, ακολουθώντας τους γιατρούς χωρίς σύνορα, παρουσιάζεται στην αίθουσα «Τάκης Παπατσώνης» της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων από τις 10 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2009.

Ένα ταξίδι σε 2 ηπείρους που απεικονίζει τις αντιξοότητες που συναντούν οι γιατροί χωρίς σύνορα στη Ζάμπια βοηθώντας ανθρώπους που ζουν με τον ιό του AIDS, στο Νίγηρα ανάμεσα σε παιδιά που υποσιτίζονται και στην Ινδία καταπολεμώντας την ασθένεια Καλα-αζαρ.

Ο Γιάννης Κολεσίδης μετά το 2ο βραβείο που κέρδισε στο διαγωνισμό World Press Photo στην κατηγορία People in the news, παρουσιάζει την πρώτη του προσωπική έκθεση στη τεχνόπολη.


πηγη και φωτο

11.9.09

Φεστιβάλ Χιπ Χοπ και άλλες εκδηλώσεις για τη Μπιενάλε

Φλοίσβος

επιγραφη

Η δεύτερη Μπιενάλε που άρχισε στις 15 Ιουνίου στο Π.Φάληρο, συνεχίζεται.
Αύριο αρχίζει μια performans across the seaside, όπως γράφει και η ταμπελίτσα που έχουν κρεμάσει στην παραλία στο ύψος του Φλοίσβου.

Όσες εκδηλώσεις της Μπιενάλε παρακολούθησα για να πώ την αλήθεια δεν με ενθουσίασαν, μια διάλεξη πάνω σε μια πλωτή εξέδρα από βάρκες και η κατασκευή ενός στρογγυλού λυόμενου της δεκαετίας του 70.

Στην πλατεία νερού, στις 12 Σεπτεμβρίου, ένα Φεστιβάλ Χιπ Χοπ. Δεκατέσσερα από τα δημοφιλέστερα hip-hop σχήματα της Αθήνας, ενώνουν τη φωνή τους με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση 'Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και εναντιώνονται στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Univers, Νεκρική Σιγή, Freedom of Speech, Bitman & El Pap Chico, Flowjob, MC Yinka και guest Νικόλας Razastarr.


Οι δυο Ιταλοί καλλιτέχνες, Matteo Fraterno και Cesare Pietroiusti, αύριο στη παραλία του Φλοίσβου, οι καλλιτέχνες εξετάζουν τη σχέση μεταξύ γλώσσας και διαμαρτυρίας, μετατρέποντας το ανθρώπινο σώμα σε 'πεδίο' πολιτικής διαμαρτυρίας. Θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε μια Μπιενάλε που άρχισε με τις καλύτερες προοπτικές όπως θα δείτε σε παλαιότερο post στο είναι-αδύνατον .

H Ομάδα Φιλοπάππου τελειώνει τις εργασίες της με μια σπορά σε έκταση 100 τ.μ. στο πάρκο Φαλήρου. Για τη σπορά χρησιμοποιούνται σπόροι τριφυλλιού, μηδικής, κινέζικου λάχανου, σέσκουλου, ρόκας και μεγάλη ποικιλία σπόρων φθινοπωρινών και ανοιξιάτικων λουλουδιών. Το φθινόπωρο ένα ζωντανό γλυπτό θα κάνει την εμφάνιση του στο πάρκο.

Σάβατο και Κυριακή βράδυ ο Νίκος Αρβανίτης θα πραγματοποιήσει ένα σόου με πυροτεχνήματα. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

5.9.09

Ο Μανόλης ο Ντελμπεντέρης

Σήμερα το μεσημέρι η ΕΡΤ1 ξεκίνησε να μεταδίδει σε επανάληψη την πολύ καλή σειρά Ο Μανόλης ο Ντελμπεντέρης, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αργύρη Εφταλιώτη.

Ο Εφταλιώτης γεννήθηκε στο Μόλυβο της Μυτιλήνης το 1849. Το πραγματικό του όνομα είναι Κλεάνθης Μιχαηλίδης, όταν ήταν μικρός του άρεσε να περνάει την ώρα του στο βράχο της Εφταλούς που καθόταν και χάζευε τη θάλασσα και τα καράβια, από την αγάπη του για τη περιοχή όταν άρχισε να γράφει διάλεξε το ψευδώνυμο Εφταλιώτης

Μαζί με τον Αλ. Πάλλη και τον Ψυχάρη έδωσε αγώνα για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας. Η πίστη του Εφταλιώτη στον δημοτικισμό ενέπνευσε όλα σχεδόν τα κείμενά του.

Στα πρώτα χρόνια έγραψε κυρίως ποίηση Το ποιητικό έργο του βρίσκεται κυρίως συγκεντρωμένο στη συλλογή "Παλιοί σκοποί"
Μετά το 1890 άρχισε να γράφει διηγήματα, "Νησιώτικες ιστορίες", "Μαζώχτρα",τις "Φυλλάδες του Γεροδήμου" ένα ιστορικό ανάγνωσμα για παιδιά και ένα μόνο μυθιστόρημα το "Μανόλη το Ντελμπεντέρη".

Ο Φώτος Πολίτης έγραψε για τον Εφταλιώτη: Ποιητής δεν ήτο. Κατά βάθος ήτο πατριώτης αγνός. Ο αγών του υπήρξε κατ' εξοχήν κριτικός.

Μετέφρασε ποίηση του Βύρωνα του Π. Σέλεϋ και του Λογκφέλοου, απέδωσε στα νεοελληνικά ποίηση της Σαπφούς και του Αλκαίου για να τιμήσει τη Μυτηλίνη, μετέφρασε και την Οδύσσεια του Ομήρου, μα παρά τα πολλά χρόνια δουλειάς που αφιέρωσε δεν πρόλαβε να τελειώσει τις 3 τελευταίες ραψωδίες.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του κλονίστηκε η ψυχική υγεία του και αποσύρθηκε στο Cab d' Antibes της Γαλλίας, όπου πέθανε σε ηλικία 74 χρόνων.

2.9.09

Ανηψιός - Εγγονός vs Ελληνικός λαός


Ανακοινώθηκε ο μεγάλος αγώνας.

Στη δεξιά γωνία ο Ανηψιός ο καταστροφικός. ο άνθρωπος που εξέπληξε τη χώρα με το ταλέντο και την εξυπνάδα του, κατασκευαστής ομολόγων προωθητής κουμπάρων και υδρυτής του νέου πυροσβεστικού δόγματος που την περίοδο των πυρκαγιών δίνει άδεια στους πυροσβέστες ανεβαίνει σε ένα ελικόπτερο και φυσάει τη φωτιά για να σβύσει.

Στην άλλη δεξιά γωνία ο Εγγονός ο καταστροφικός μέλος συμμορίας που λεηλατούσε τη χώρα επί δύο δεκαετίες, ειδικός στις μίζες τις ρεμούλες και τις απάτες, μαζί με τη συμμορία του κατάφεραν να καταστρέψουν τους μισούς Έλληνες στην κομπίνα του χρηματιστηρίου του μεγαλύτερου κόλπου όλων των εποχών.

Στην αριστερή γωνία ο κακόμοιρος λαός, γνωστός και με το ψευδώνυμο "το κορόιδο" ειδικευμένος καρπαζοεισπράκτορας, στο παρελθόν έχει εργαστεί και σαν σάκος του μπόξ.

Στις κερκίδες θα παρευρεθούν η κυρία Παπαβαλέ με τους λοιπούς συγγενείς συνασπισμένους, καθώς και ένα παρακλάδι της οικογένειας των θεατών από την Άπο ανατολή (από το Λάος την Καμπότζη θα σας γελάσω), μια ομάδα ακτιβιστών θα κρεμάσει ένα πανό που θα γράφει "ήμασταν πράσινοι πριν τη φωτιά"


Τη φωτογραφία τη βρήκα εδώ