27.2.10

Παρουσίαση βιβλίου στην Κύπρο


Η παρουσίαση του βιβλίου "ΙΟΚΑΣΤΗ" εκδόσεις Αναζητήσεις, θα γίνει τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010 στις 7 στην αίθουσα "ΗΛΕΚΤΡΟΝ" στο ισόγειο του κτηρίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, στη Λευκωσία.


Το έργο του συγγραφέα και blogger Γιάννου Λαμπή θα προλογίσει η διευθύντρια των Αναζητήσεων κυρία Μαρία Στυλιανού και ανάλυση θα κάνει ο συγγραφέας Γιάννης Μελέσιος.

26.2.10

Athens photo


Tην Αθήνα όπως την φωτογράφισαν οι ίδιοι οι Αθηναίοι, αυτό το θέμα παρουσιάζετε σε μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Athens Photo». Η έκθεση διοργανώνεται από την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Αρκετοί ερασιτέχνες φωτογράφοι βγήκαν με τις μηχανές τους στους δρόμους και τα πάρκα και φωτογράφισαν την καθημερινότητα της πρωτεύουσας, τους ανθρώπους τα κτίρια και ότι άλλο τους έκανε εντύπωση. Φυσικά εστίασαν στα παράδοξα στοιχεία τα οποία δυστυχώς για τους Αθηναίους είναι πάρα πολλά.

Μιά πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας, πολύ ενδιαφέρουσα, που αξίζει να τη δείτε.

Την έκθεση εγκαινίασε ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης το βράδυ της Πέμπτης.

Την έκθεση διοργάνωσε η Athens Voice και ο Δήμος Αθηναίων.

10.2.10

Γεώργιος Ιακωβίδης


Ο Γεώργιος Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1852 στα Χύδηρα της Λέσβου. Σε μικρή ηλικία πήγε στη Σμύρνη όπου φοίτησε στην Ευαγγελική σχολή.

Η πρώτη του επαφή με την τέχνη ήταν η ξυλογλυπτική. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει γλυπτική στη σχολή καλών τεχνών όπου είχε δάσκαλο το Νικηφόρο Λύτρα. Όταν αποφοίτησε το 1877 είχε ήδη αρχίσει να διακρίνεται για το ζωγραφικό του ταλέντο.

Τον Νοέμβριο του 1877 έλαβε υποτροφία από το ελληνικό κράτος και αναχώρησε για το Μόναχο με σκοπό να συνεχίσει τις σπουδές του στην περίφημη Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Σε 6 χρόνια τελείωσε τις σπουδές του και άρχισε να εργάζεται στο Μόναχο, άνοιξε δικό του εργαστήριο και σχολή ζωγραφικής θηλέων που λειτούργησε μέχρι το 1898.

Με το ταλέντο και τον καλό του χαρακτήρα έγινε ευρύτατα γνωστός και αγαπητός. Οι διακρίσεις άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη: Χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα το 1888, ιδιαίτερο βραβείο των Παρισίων 1889, βραβείο τιμής στην Βρέμη το 1890, χρυσό μετάλλιο στο Μόναχο το 1893, Βρέμης το 1891, Μονάχου 1893, το Οικονόμειον βραβείον στην Τεργέστη το 1895, Βαρκελώνης το 1898 και το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι το 1900.

Το 1900 ο Ιακωβίδης ανέλαβε πρώτος της διευθυντής της νεοσύστατης Εθνικής πινακοθήκης.
Παραιτήθηκε το 1910 για να αναλάβει τη διεύθυνση της Σχολής Καλών Τεχνών μετά το διαχωρισμό της από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Αποχώρησε το 1930 από την Σχολή Καλών Τεχνών, με τον τίτλο του επιτίμου διευθυντού.
Το 1926 έγινε ένα από τα πρώτα μέλη της νεοσύστατης Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Ιακωβίδης μαζί με τους Νικηφόρο Λύτρα, Νικόλαο Γύζη και Κων/νο Βολανάκη είναι τα κυριότερα μέλη της λεγόμενης σχολής του Μονάχου.

Το αγαπημένο θέμα του ήταν οι παιδικές σκηνές,ήταν όπως έλεγαν ο ζωγράφος της παιδικής αθωότητας. Ο Γεώργιος Ιακωβίδης έχει αφήσει μεγάλο ζωγραφικό έργο, περί τους 200 ελαιογραφικούς πίνακες που σώζονται στα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης και Αμερικής, στη Πινακοθήκη Αθηνών και σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές.

3.2.10

Τα αρπακτικά και τα έντομα


3 Φεβρουαρίου, σαν σήμερα πριν από 180 χρόνια η Ελλάδα διακήρυξε την ανεξαρτησία της.

Τα αρπακτικά
Πέρασαν τόσα χρόνια μα οι Έλληνες είναι ακόμα σκλαβωμένοι, όχι στους Τούρκους μα στους "ανώνυμους" δανειστές της χώρας. Εμείς τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα πρέπει να δουλεύουμε για να ξεχρεώσουμε αυτά που εν γνώση μας μοιράστηκαν κάποιοι από εμάς, μια μικρή μειοψηφία που τώρα κάνει την πάπια. Λες και το "μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται" είναι ιερός νόμος που για κανένα λόγο δεν μπορεί να παραβιαστεί.

Είναι αυτοί που αν φωνάξεις κύριε πρόεδρε, στο λόμπυ κάποιου ακριβού ξενοδοχείου ή στη σάλα κάποιου εστιατορίου πολυτελείας, θα ψαρώσουν και θα γυρίσουν. Πρόεδροι κατά καιρούς οργανισμών, επιτροπών κτλ. Ίσως να ήταν και κάποια τετραετία βουλευτές αν και οι περισσότεροι δεν έχουν καν καταφέρει να εκλεγούν, όσο και να προσπάθησαν. Είναι όμως καλά γαντζωμένοι στα κομματικά γρανάζια, έχουν σκαρφαλώσει με κόπο, έχουν φιλήσει κατουρημένες ποδιές για να τα καταφέρουν και τώρα νιώθουν σίγουροι πως δεν μπορεί να τους αγγίξει κανείς. Τέτοιους έχουν και τα δύο μεγάλα κόμματα.

Αν κάνει κάποιος το λάθος και ονοματίσει έναν από δαύτους, θα του πουν, αν έχεις στοιχεία πήγαινε στον εισαγγελέα. Έτσι γίνεται στις ευνομούμενες δημοκρατίες. Κορόιδα είναι να αφήσουν αποδείξεις. Τι και αν η υπηρεσία που προΐστανται πλήρωσε για κάτι που κοστίζει 1.000 - 500.000, πήραν τιμολόγιο για 500.000 πλήρωσαν και το φ.π.α και όλα μέλι - γάλα.

Τέλος πάντων, από αυτούς να καλύψετε το έλλειμμα κύριοι κυβερνώντες, εμείς δεν έχουμε άλλα.

Τα έντομα
Όλη η χώρα ασχολείται με το υποτιθέμενο διαζύγιο μιας παρουσιάστριας πρωινάδικου, ο πρόεδρος της δημοκρατίας ανανεώνει την θητεία του, οι αγρότες με τα μπλόκα τους έχουν παραλύσει τις συγκοινωνίες, το νεοκλασικό απέναντι από το σπίτι μου έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της γοητείας του, οι δύο αιωνόβιοι φοίνικες που στόλιζαν την πρόσοψη του σπιτιού και το έκαναν να μοιάζει με αρχοντικό στις Μπαχάμες, δεν υπάρχουν πια. Μάλιστα σιγά σιγά όλοι οι φοίνικες στη γειτονιά χάνονται ο ένας μετά τον άλλο. Μόνο ένα μέρος του κορμού μένει και αν δεν αφαιρεθεί και καταστραφεί δε θα μείνει φοίνικας στη χώρα.

Ένα σκαθάρι τρώει τους φοίνικες κύριοι υπεύθυνοι, ενεργήστε υπάρχουν λύσεις. Μόνο μη προσπαθήσετε να βγάλετε και από το σκαθάρι ξύγκι, δουλειά χρειάζεται όχι λεφτά.