Μια ταινία σταθμός για τον Αμερικάνικο κινηματογράφο που σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε ο Dennis Hopper.
Peter Fonda και Jack Nicholson συμπληρώνουν την τριπλέτα των πρωταγωνιστών της ταινίας που απέσπασε πολλές υποψηφιότητες καθώς και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο φεστιβάλ των Καννών το 1969.
Η ταινία περιγράφει την Αμερικάνικη κοινωνία της δεκαετίας του 60 με τους χιπυς το LSD τους μηχανόβιους που διέσχιζαν τους δρόμους της Αμερικανικής υπαίθρου με σκοπό την απόκτηση της ελευθερίας που τους στερούσε
η συντηρητική κοινωνία της εποχής.
Το σενάριο έγραψαν οι Dennis Hopper, Peter Fonda, Terry Southern
29.12.09
20.12.09
Θέατρο των παραισθήσεων
Το «Θέατρο των παραισθήσεων» («Τeatro Delusio») παρουσιάζει ένα κουκλοθέατρο για ενήλικες, τη γοητευτική παράσταση την οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο του δημοφιλούς κύκλου χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας) από τον γερμανικό θίασο Familie Floez.
Ο θίασος Familie Floez έχει για μέλη του ηθοποιούς, μίμους, κλόουν, μουσικούς, σκηνοθέτες, κατασκευαστές μάσκας, χορευτές, σκηνογράφους. Με την παράσταση αυτή δημιουργεί πρωτότυπες θεατρικές εμπειρίες που συνδυάζουν τη συγκίνηση με το χιούμορ.
Τρεις ηθοποιοί σε είκοσι εννέα διαφορετικούς ρόλους. Ατελείωτες κωμικές φάρσες και απρόοπτα, χρησιμοποιώντας μάσκες και παντομίμα.
Σκηνοθεσία: Michael Vogel
Κουστούμια: Eliseu R. Weide
Τις μάσκες κατασκεύασε: Hajo Schuler
Ηθοποιοί: Paco Gonzalez, Bjorn Leese, Hajo Schuler.
Το «Θέατρο των παραισθήσεων» έκανε πρεμιέρα το 2004 στο Βερολίνο, σημερινή έδρα του θιάσου
Hotel Paradiso απο τον θίασο Famile Floez
Infinita από τον ίδιο θίασο:
18.12.09
Paradox
Μια νέα τηλεοπτική σειρά παραγωγής του BBC Βορείου Ιρλανδίας μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ονομάζεται "Paradox". Ένα πολύ έξυπνο σενάριο πλαισιωμένο με ένα αξιόλογο cast ηθοποιών.
Σενάριο: Lizzie Mickery.
Παίζουν: Tamzin Outhwaite, Mark Bonnar, Emun Elliott, Chiké Okonkwo
Τη σειρά μεταδίδει το BBC one και τώρα θα μεταδωθεί το 5ο επεισόδιο.
Ένας επιστήμονας που εργάζεται σε μια εταιρία του Μάντσεστερ που εκτελεί συμβόλαια του Υπουργείου Αμύνης, μελετά μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα, τόσο μεγάλη που θα επηρεάσει το κλίμα της Γης. Ξαφνικά ένα εισερχόμενο μήνυμα το οποίο έρχεται μέσω ενός συγκεκριμένου δορυφόρου διακόπτει τη δουλειά του.
Οκτώ φωτογραφίες, ένα νεκρό κοριτσάκι, μια γέφυρα που έχει ανατιναχτεί, μισή πινακίδα, ένα άδειο πλαστικό ποτήρι από καφέ και άλλες φωτογραφίες που έχουν όμως κάτι κοινό. Την ώρα και την ημερομηνία, 18 ώρες μετά. Οι φωτογραφίες έχουν σταλεί από το μέλλον.
Όταν πλέον κάθε αμφιβολία για την γνησιότητα φέυγει, αρχίζουν τα ερωτήματα. Ο Θεός αποφάσισε να βοηθήσει τον άνθρωπο; Εξωγήινοι που γνωρίζουν το μέλλον; Παράλληλα σύμπαντα; Τι θα συμβεί αν αλλάξουν το μέλλον;
Πηγή: Telegraph
15.12.09
Συντήρηση βιβλίων
To διαδίκτυο είναι μια τεράστια αποθήκη πληροφοριών, όλες αυτές οι πληροφορίες εδώ και αιώνες βρισκόντουσαν σε βιβλία, τυπωμένα ή και χειρόγραφα παλιότερα. Εκατομμύρια τόμοι αποθηκευμένοι σε τεράστιες βιβλιοθήκες. Το χαρτί όμως είναι πολύ ευαίσθητο στη φθορά, μούχλα και διάφοροι άλλοι μικροοργανισμοί το καταστρέφουν με το πέρασμα του χρόνου. Πριν την ανακάλυψη της τυπογραφίας έπρεπε συνεχώς τα χειρόγραφα βιβλία να αντιγράφονται, με αυτόν το τρόπο τα έργα των αρχαίων συγγραφέων έχουν φτάσει στις μέρες μας.
Με την πάροδο του χρόνου βρέθηκαν τρόποι να συντηρούνται τα παλιά έντυπα και χειρόγραφα. Η συντήρηση και η βιβλιοδεσία των παλαιών βιβλίων αποτελεί πολύ σημαντικό έργο, διότι συντελεί ουσιαστικά στη διάσωση της πολιτιστικής, πολιτισμικής μας κληρονομιάς και κατ’ επέκταση της ιστορίας μας.
Η διαδικασία συντήρησης είναι η εξής. Αρχικά γίνεται καθαρισμός των σελίδων είτε με τη μέθοδο του στεγνού είτε του υγρού καθαρισμού. Στη συνέχεια, όποιες σελίδες έχουν υποστεί φθορά (συνήθως από έντομα και υγρασία) συντηρούνται με ειδικό Γιαπωνέζικο χαρτί και κόλλα. Επίσης αντικαθιστώνται τα χαρτόνια που έχουν υποστεί φθορά. Τέλος για τη ράχη χρησιμοποιείται ειδική γάζα ενώ το δέρμα συντηρείται προσεκτικά και όπου είναι ανάγκη συμπληρώνεται. Στη βιβλιοδεσία επικρατούν δύο κυρίως μέθοδοι το ράψιμο της ράχης με ειδικό νήμα και η χρήση κόλλας στη ράχη.
Εδώ και αιώνες τη διάσωση τη φύλαξη και τη συντήρηση των γραπτών κειμένων την έχουν αναλάβει τα μοναστήρια. Την καλύτερη ίσως δουλειά στον τομέα αυτό την κάνουν οι μοναχοί της μονής του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο. Το 1992 δημιουργήθηκε στη Μονή εργαστήριο συντήρησης βιβλίων και χειρογράφων με κατάλληλο εξοπλισμό. Τα καλοκαίρια η μονή διοργανώνει σεμινάρια με θέματα που αφορούν στη συντήρηση και στη μελέτη ιστορικών βιβλιοδεσιών.
Στην Ιταλία η Μονή της Κρυπτοφέρρης είναι από το 1931 η έδρα του Εργαστηρίου Αποκαταστάσεως του Παλαιού Βιβλίου, που φροντίζει για τη διαχείριση της βιβλιογραφικής κληρονομιάς. Στο εργαστήριο αυτό έχουν διασωθεί τα χειρόγραφα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης λειτουργεί εργαστήριο συντήρησης της Βιβλιοθήκης από το 1999 με σκοπό την καλύτερη δυνατή προστασία και συντήρηση των κατεστραμμένων τόμων και του φθαρμένου αρχειακού υλικού των Κλειστών συλλογών της Βιβλιοθήκης.
9.12.09
Μουσική και μουσικοί
Βαρέθηκα όλα αυτά τα πλαστικά τραγούδια που πλασάρει η τηλεόραση ολημερίς. Όλους αυτούς τους τραγουδιστές και τραγουδίστριες που νομίζεις πως έχουν βγεί από ένα καλούπι όλοι ίδιοι, όμορφες παρουσίες που ίσως να είναι καλοί για διακοσμητικά πίστας στην οποία κάποιοι ανόητοι επιδεικνύουν τον νεοπλουτισμό τους.
Αλλά μέχρι εκεί, αυτοί μπορεί να μας τα πουλάνε, εμείς ή τουλάχιστον εγώ δε θα αγοράσω.
Υπάρχει καλή Ελληνική μουσική όπως υπάρχουν και καλοί Έλληνες μουσικοί.
6.12.09
Κάτω από τη λάσπη του Ρήνου
Στην πόλη Αρλ (Arles) της Γαλλίας, στον σκοτεινό και γεμάτο λάσπη πυθμένα του ποταμού Ρήνου κάτω από ένα σωρό βυθισμένων αυτοκινήτων, μια ομάδα αρχαιολόγων ανέσυρε με τη βοήθεια δυτών μια προτομή του Ιουλίου Καίσαρα 2100 ετών.
Σύμφωνα με τη χρονολόγηση των αρχαιολόγων η προτομή είναι φτιαγμένη το 46π.χ. και θεωρείται το μόνο σωζόμενο άγαλμα του Καίσαρα που δημιουργήθηκε όσο ήταν ζωντανός. Οι πιστές εικόνες του Ιουλίου Καίσαρα είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι προτομές που υπάρχουν είναι εξιδανικευμένες εκδοχές που δημιουργήθηκαν μετά τη δολοφονία του.
Η προτομή μαζί με άλλα 700 αντικείμενα που βρέθηκαν στον πυθμένα του ποταμού τα τελευταία 20 χρόνια εκθέτονται στο μουσείο της Αρλ και σύμφωνα με την Γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ (Le Monde) είναι μια από τις πιο έξυπνες και όμορφες εκθέσεις των τελευταίων 30 ετών.
Πιστεύεται ότι η προτομή φτιάχτηκε για να τιμήσει τον Καίσαρα ως προστάτη της πόλης που τη χρησιμοποίησε ως βάση για την εκστρατεία ενάντια στην Πομπηία διεκδικώντας την αρχηγία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Υπάρχουν όμως και ιστορικοί που αμφιβάλουν για το ότι η προτομή απεικονίζει τον Καίσαρα. Η καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο Κέιμπριτζ Mary Beard γράφει στο blog της στους Times του Λονδίνου ότι πιστεύει πως πρόκειται για την προτομή κάποιου ευγενή της Arles (Αρλ) αφού διαφέρει πολύ από άλλες προτομές του Καίσαρα.
πηγη N.Y Times
4.12.09
Δρόμοι της Αθήνας, τα τελευταία οχυρά που αντιστέκονται στη δημοτική
Η νεοελληνική δημοτική γλώσσα καταλύει σιγά σιγά και τα τελευταία οχυρά της γλώσσας που οι σημερινοί 40ριδες και πάνω είχαν μάθει στο σχολείο.
"Το σιδηρούν προσωπείο" το κλασσικό έργο του Αλεξάνδρου Δουμά, πλέον διαφημίζεται η κινηματογραφική του διασκευή σαν "ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα".
Μόνο οι δρόμοι της Αθήνας αντιστέκονται ακόμα, την 3ης Σεπτεμβρίου δεν τη λέει κανένας 3 Σεπτέμβρη, ούτε την Πραξιτέλους τη λένε Πραξιτέλη. Το ίδιο ισχύει και για την Αριστοτέλους, την Πλάτωνος, την Ευριπίδου κτλ. Θα λέγατε ποτέ σε ταξιτζή ότι πάτε στη λεωφόρο Ποσειδώνα;
Πόσο άραγε θα κρατήσει αυτό;
Η γλώσσα με τα χρόνια μεταλλάζεται, οι παπούδες μας έλεγαν το Λονδίνο - Λόνδρα, το ενεχυροδανειστήριο - σαράφικο, το χρηματιστήριο - μπόρσα. Όταν ήμουν μικρός είχα δει μια επιγραφή καταστήματος στην οδό Ευριπίδου που έγραφε "σαθροπωλείο - ψυχτροπωλείο" χρειάστηκε να ρωτήσω για να μάθω πως πουλούσε σκούπες και τσατσάρες. Σήμερα αμφιβάλω αν υπάρχει πάνω από ένας στους εκατό να γνωρίζει τι είναι ψύχτρα.
"Το σιδηρούν προσωπείο" το κλασσικό έργο του Αλεξάνδρου Δουμά, πλέον διαφημίζεται η κινηματογραφική του διασκευή σαν "ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα".
Μόνο οι δρόμοι της Αθήνας αντιστέκονται ακόμα, την 3ης Σεπτεμβρίου δεν τη λέει κανένας 3 Σεπτέμβρη, ούτε την Πραξιτέλους τη λένε Πραξιτέλη. Το ίδιο ισχύει και για την Αριστοτέλους, την Πλάτωνος, την Ευριπίδου κτλ. Θα λέγατε ποτέ σε ταξιτζή ότι πάτε στη λεωφόρο Ποσειδώνα;
Πόσο άραγε θα κρατήσει αυτό;
Η γλώσσα με τα χρόνια μεταλλάζεται, οι παπούδες μας έλεγαν το Λονδίνο - Λόνδρα, το ενεχυροδανειστήριο - σαράφικο, το χρηματιστήριο - μπόρσα. Όταν ήμουν μικρός είχα δει μια επιγραφή καταστήματος στην οδό Ευριπίδου που έγραφε "σαθροπωλείο - ψυχτροπωλείο" χρειάστηκε να ρωτήσω για να μάθω πως πουλούσε σκούπες και τσατσάρες. Σήμερα αμφιβάλω αν υπάρχει πάνω από ένας στους εκατό να γνωρίζει τι είναι ψύχτρα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)