13.3.10

Το γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών παράδειγμα της κοινωνικής σήψης.

Απέναντι από το σπίτι μου μένει μια 82χρονη κυρία την οποία τη γνωρίζω από τότε που ήμουν παιδάκι. Είναι συμπατριώτισσα μου από την Κωνσταντινούπολη, μάλιστα κατάγεται από τη Νεάπολη της Καππαδοκίας σαν τον παππού μου.

Εδώ και μερικά χρόνια έχει εγκατασταθεί στο σπίτι της ο γιος του συγχωρεμένου του άνδρα της, ψυχογιός της λέει πως είναι. Αυτή η κυρία ήταν αρκετά ευκατάστατη μα αυτός είχε χρέη και του έδωσε σιγά σιγά όλη της την περιουσία, τελικά έμεινε μόνο το σπίτι που μένει. Όταν αρνήθηκε να του δώσει το σπίτι πριν το θάνατο της, αυτός ο άνθρωπος άρχισε να την κακοποιεί καθημερινά.

Γείτονες και φίλοι ειδοποίησαν πολλές φορές τις αρχές, ακούγοντας την να φωνάζει για βοήθεια μα αυτή φοβούμενη μην πάθει κακό ο ψυχογιός της, γιατί όπως φαίνεται τον αγαπάει σαν δικό της παιδί, έλεγε ότι έπεσε και χτύπησε.

Κάποια στιγμή που η κατάσταση είχε γίνει απελπιστική, την είχε πετάξει στο δρόμο με τη ρόμπα γεμάτη αίματα με ράμματα στο κεφάλι και μώλωπες παντού, στις 5 τα ξημερώματα. Ενήργησαν κάποιοι και την έστειλαν στο γηροκομείο των Κωνσταντινουπολιτών στην Ανάβυσσο. Έμεινε κάπου ένα μήνα της περιποιήθηκαν τα τραύματα μα όταν αρνήθηκε να γράψει το σπίτι της στο γηροκομείο, τους έδινε μόνο τη σύνταξη των 1200 ευρώ που παίρνει, την έβαλαν σε ένα ταξί και την έστειλαν πίσω.

Χθες στις 3 τα ξημερώματα ακουγόταν πάλι να φωνάζει βοήθεια, μαζί με ήχους από υαλικά που σπάζουν.

Δεν ξέρω αν έτσι λειτουργούν τα γηροκομεία ή το συγκεκριμένο το λυμαίνονται αδίστακτοι κερδοσκόποι. Πάντως για κανένα λόγο και με καμία δικαιολογία δεν στέλνεις μια κακοποιημένη ηλικιωμένη γυναίκα πίσω στο χώρο που την κακοποιούν.

Δεν ξέρω αν μπορώ να βοηθήσω με κάποιον τρόπο μα θα κοινοποιήσω το κείμενο όπου μπορώ και δε θα σταματήσω να το κάνω μέχρι να βρεθεί λύση.

Το γηροκομείο υποστηρίζει πως είναι δείγμα της μεγαλοσύνης της αθάνατης Ρωμαίικης ψυχής. Διαφημίζει μάλιστα τα 20 χρόνια συνεχούς προσφοράς αγάπης,θαλπωρής και περιποίησης στους γέροντες .

Το όνομα και η διεύθυνση της ανήμπορης γυναίκας είναι στη διάθεση όποιου μπορεί να βοηθήσει.


Το γηροκομείο είναι αυτό

6 σχόλια:

keskinoglou είπε...

Αγαπητέ κύριε
Το κείμενο που αναφέρεστε δεν είναι ακριβές.ίσως γνωρίζετε ένα μέρος του θέματος.Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε το γηροκομείο που αναφέρεστε-εάν πράγματι αναζητάτε την αλήθεια-να δείτε το πως λειτουργεί,να ρωτήσετε τους γηροκομούμενους σχετικά και αφού αποκομήσετε ολοκληρωμένες απόψεις τότε να επανέλθετε.
Είναι άδικο και κρίμα να εξάγετε λανθασμένα συμπεράματα τα οποία να δημοσιεύετε.Δεν βοηθάτε με τον τρόπο αυτό.
Ελπίζω να επανορθώσετε,όταν μάθετε όλα τα δεδομένα και τα γεγονότα.
Με εκτίμηση
Γ.Κ.

m.blanco είπε...

Όταν ένα γηροκομείο παραλαμβάνει μιά γυναίκα με πρησμένο μάτι, ράμματα στο κεφάλι και μώλωπες. (την έβλεπα από το παράθυρο μου όταν την παρέλαβαν)
Όποιος και να είναι ο λόγος που την επέστρεψαν σαν ελλατωματικό προϊόν, είναι 100% λάθος, άν την βρούν σκοτωμένη από το ξύλο θα αναλάβει τις ευθύνες του το γηροκομείο;

keskinoglou είπε...

Επειδή όπως αποδέχεστε κρίνετε τα γεγονότα από το παράθυρο-όπως πολλοί δημοσιογράφοι-θα πρέπει να μάθετε τα εξής:
Το Γηροκομείο κατασκευάσθηκε από τις δωρεές Κωσνταντινοπολιτών για τους άπορους γέροντες.Έχει κανονισμό λειτουργίας, καταστατικό,διαδικασίες ελέγχου και αποδοχής γηροκομουμένων,κ.α.Η κυρία που αναφέρεστε όπως την περιγράφετε θα έπρεπε να προσκομιστεί σε νοσοκομείο και όχι σε γηροκομείο-ελπίζω να γνωρίζετε τις διαφορές.Εσέις που ενδιαφέρεστε από το παράθυρό σας δεν΄καλέσατε ασθενοφόρο αλλά παρακολουθούσατε το θέαμα?Το Γηροκομείο όμως,παρόλο που δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες εισόδου και παρόλο που η κατάσταση της ήταν για νοσοκομειακή περίθαλψη,καθ'υπέρβαση του κανονισμού και για ανθρωπιστικούς λόγους την αποδέχθηκε προσωρινά μέχρι να την φροντίσει και να ολοκληρωθεί ο φάκελος της.Αφού θεραπέυθηκε και προσλομίσθηκαν στοιχεία από την δικηγόρο της,αποδείχθηκε ότι έχει στην κατοχή της πέραν του ενός ακίνητα όπου δεν τηρούνται οι προυποθέσεις απόρου.Κατόπιν των παραπάνω, συγχαρητήρια οφείλουμε στο γηροκομείο για την προαναφερόμενη στάση του και όχι αφορισμούς από το παράθυρο..
Με τέτοια εισοδήματα που αναφέρεστε ότι έχειη εν λόγω κυρία,θα πρέπει να την προωθήσετε σε ιδιωτικό γηροκομείο και όχι στο γηροκομείο απόρων όπου θα στερήσει την θέση μιας φτωχής και άπορης κυρίας.
Τα παραπάνω για την αποκατάσταση της αλήθειας.Όποιος επιθυμεί μπορεί να έχει και στοιχεία που τεκμηριώνουν τα προαναφερθέντα.

m.blanco είπε...

Αυτήν ακριβώς την κοινωνική σήψη περιγράφω.
Αφού δεν πληρεί τις όποιες προϋποθέσεις την στέλνουμε να κακοποιηθεί (αφού πρώτα φροντίσαμε τα τραύματα της) και ζητάμε να μας δοθούν συγχαρητήρια γιατί τηρήσαμε τον κανονισμό εις βάρος της ζωής μιας 82χρονης που δεν έχει τη δύναμη να αντιδράσει.

Δυστυχώς ο μόνος που έχει την αρμοδιότητα να την προωθήσει οπουδήποτε είναι ο βασανιστής της.

Συγχαρητήρια λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε Blanco (όποιος και αν είσαι) φαίνεσαι ευαίσθητος άνθρωπος αλλά με την ευαισθησία που σου διέπει προτρέχεις, χρησιμοποιείς βαριές κουβέντες.
Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να ξέρεις ότι αφού ήσουν μάρτυρας κακοποίησης μιας ανήμπορης γυναίκας όφειλες να ιδιοποιήσεις τις αρχές για να την προστατέψεις. Αντ΄αυτού εσύ ήσουν παθητικός θεατής (και αυτό επανειλημμένα γιατί άραγε…….), θα πρέπει να ξέρεις ότι αυτό είναι αδίκημα και μπορείς να διωχτείς για αμέλεια ως ηθικός αυτουργός.
Για να σε γνωρίσουμε όμως καλύτερα, για πες μας πια είναι η κοινωνική σου δράση (πέρα από τον χρόνο που διαθέτεις γράφοντας ….) για να φτιάξεις μια κοινωνία καλύτερη και με πιο ανθρώπινο πρόσωπο.
Είναι απλό, να είσαι κριμένος πίσω από μια κουρτίνα και να παρακολουθείς τι γίνεται έξω, αλλά θα ήταν καλύτερα να βγεις έξω και να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο, πρόσθεσε και εσύ το λιθαράκι σου σε αυτό τον τόπο για να βελτιωθεί και να γίνει καλύτερος.
Υ.Γ αν δεν έχεις τι να κάνεις και είσαι αργόσχολος, να μου το πεις να σε συστήσω σε φορείς που έχουν ανάγκη από ευαίσθητος ανθρώπου σαν εσένα.

m.blanco είπε...

Αγαπητέ κύριε ανώνυμε (όποιος και αν είσαι) θα έπρεπε να διαβάσεις το κείμενο πριν το σχολιάσεις "Γείτονες και φίλοι ειδοποίησαν πολλές φορές τις αρχές, ακούγοντας την να φωνάζει για βοήθεια" ειδοποίησαν και όχι ιδιοποίησαν, γλώσσα λανθάνουσα...

Όσο για τα υπόλοιπα θυμίζουν κάποιον που τον έπιασαν με το "δάχτυλο στο μέλι" και προσπαθώντας να παραστήσει παιδική αφέλεια χρησιμοποιεί κουτοπονηριά αποτυχημένου πολιτικού .