18.1.12

Επαμεινώνδας Θωμόπουλος, ο πρώιμος ιμπρεσιονιστής

Ο Επαμεινώνδας Θωμόπουλος γεννήθηκε στη Πάτρα το 1878, θεωρείται ένας από τους πρώτους Έλληνες ιμπρεσιονιστές.

fush-thomopoulos

Σπούδασε ζωγραφική στην Ιταλία. Ήταν για χρόνια καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και διετέλεσε διευθυντής της σχολής την περίοδο 1948–1949. Από το 1945 μέλος της Ακαδημίας και πρόεδρος της το 1962.


Τα περισσότερα έργα του είναι εμπνευσμένα απο την φύση. Πολλά από αυτά βρίσκονται στην Εθνική πινακοθήκη. Τον γοήτευε η ύπαιθρος, τα βουνά και η βουκολική ζωή.


voukolikon


Το 1929 φιλοτέχνησε 16 ελαιογραφίες για λογαριασμό του Δήμου Πατρέων, και τοποθετήθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και στο γραφείο του δημάρχου. Έχει αγιογραφήσει και το ναό της Ευαγγελίστριας στη Πάτρα.

Πέθανε στην Αθήνα το 1976.

Το 1996, ο Δήμος Πατρέων τον τίμησε με μεγάλη έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

agrikies-thomopoulos

Το καλοκαίρι του 2011 έγινε έκθεση με έργα του στη Δημοτική πινακοθήκη Πατρών με τίτλο "Επαμεινώνδας Θωμόπουλος η μεγάλη δωρεά", οι πίνακες του απετέλεσαν και τον πρώτο πυρήνα έργων Τέχνης, για τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης. Παρουσιάζονται έργα ιστορικού, μυθολογικού και θρησκευτικού περιεχομένου, καθώς και έργα που αντλούν την έμπνευσή τους από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Πρόκειται για ελαιογραφίες, τέμπερες, υδατογραφίες, σχέδια με σινική μελάνι, παστέλ και μολύβια, που αποτελούν τα πολυτιμότερα αποκτήματα του Δήμου Πατρέων.

Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: