3.11.12

Το αρχείο του Καβάφη στο ίδρυμα Ωνάση.

Το αρχείο του Καβάφη θα έρθει επιτέλους στη θέση που του αρμόζει ! Μετά από μεγάλη προσπάθεια αγοράστηκε από το Ίδρυμα Ωνάση.

Τα ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή, θα στεγαστούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, σε μόνιμη έκθεση, το 2013.


Το αρχείο περιλαμβάνει ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφά, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Πιο συγκεκριμένα:  ποιήματα (πρωτότυπα, μεταφράσεις, σχόλια σε ποιήματα κλπ.),  πεζά λογοτεχνικά και φιλολογικά,  ιδιωτικά έγγραφα (αλληλογραφία, ημερολόγια, δημόσιος και κοινωνικός βίος κλπ.). Ακόμα υπάρχει αρχείο Αλεξανδρινής Τέχνης του περιοδικού που εξέδιδε ο ποιητής και το  αρχείο του Σεγκόπουλου (αρχειακά κατάλοιπα σχετικά με τον Καβάφη του κληρονόμου του, Αλέκου Σεγκόπουλου και της συζύγου του Ρίκας Σεγκοπούλου, πρώτης επιμελήτριας του αρχείου).

Το 1963 ο Α. Σεγκόπουλος εμπιστεύτηκε την επιμέλεια και την έκδοση όλου του Αρχείου Καβάφη στον Γ.Π. Σαββίδη, ο οποίος έκανε υποδειγματική δουλειά την οποία συνέχισε ο κληρονόμος του Μανόλης Σαββίδης. Έτσι το Αρχείο Καβάφη παραδόθηκε σήμερα πιο άρτιο και πλήρες παρά ποτέ.
Το αρχείο είναι  βέβαια ψηφιοποιημένο, αλλά πρέπει να γίνει σε μορφή που θα διευκολύνει τον κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει είτε να το χρησιμοποιήσει σε κάποια έρευνα, είτε  να το μελετήσει από απλή περιέργεια. Να είναι προσιτό σε όλους.

Όπως δήλωσε η Αφροδίτη Παναγιωταράκου, υποδιευθύντρια της στέγης γραμμάτων και τεχνών του ιδρύματος Ωνάση   "το αρχείο παρέμεινε σε ελληνικά χέρια, πρόθυμα να το διαθέσουν όχι μόνο στους ειδικούς, αλλά σε όλο το κοινό, ελληνικό και ξένο".

 Το βιογραφικό του Καβάφη γραμμένο από τον ίδιο.
 (Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια - σ' ένα σπίτι της οδού Σερίφ· μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολι. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα.

Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά.)

 Ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του αρχείου του Κωνσταντίνου Καβάφη.

...και μερικοί στίχοι του ποιητή, επιβάλλεται.

Τα παράθυρα (Κωνσταντίνος Καβάφης):

Σ' αυτές τες σκοτεινές κάμαρες, που περνώ
μέρες βαριές, επάνω κάτω τριγυρνώ
για να ‘βρω τα παράθυρα. - Όταν ανοίξει
ένα παράθυρο θα ‘ναι παρηγοριά. -
Μα τα παράθυρα δεν βρίσκονται, ή δεν μπορώ
να τα ‘βρω. Και καλλίτερα ίσως να μην τα βρω
Ίσως το φως θα ‘ναι μια νέα τυραννία
Ποιος ξέρει τι καινούργια πράγματα θα δείξε.


Θάλασσα του πρωϊου:

 Εδώ ας σταθώ. Κι ας δω κ’ εγώ την φύσι λίγο.
Θάλασσας του πρωιού κι ανέφελου ουρανού
λαμπρά μαβιά, και κίτρινη όχθη· όλα
ωραία και μεγάλα φωτισμένα.

Εδώ ας σταθώ. Κι ας γελασθώ πως βλέπω αυτά
(τα είδ’ αλήθεια μια στιγμή σαν πρωτοστάθηκα)·
κι όχι κ’ εδώ τες φαντασίες μου,
τες αναμνήσεις μου, τα ινδάλματα της ηδονής.
Πηγή Αθήνα 9.84.

1 σχόλιο:

Υάδα είπε...

Τον Καβάφη τον λατρεύω.. Και ειλικρινά ανυπομονώ να ξεκινήσει κάποια στιγμή η έκθεση με όλα αυτά που περιγράφεις.
Πολύ χάρηκα που το διάβασα :)

Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!