18.5.13

Διεθνή μέρα μουσείων

Από τις 18/5/1977, το διεθνές κέντρο μουσείων ICOM  (International Council of Museums) καθιέρωσε τη μέρα αυτή σαν διεθνή μέρα μουσείων. 32.000 μουσεία από όλο το κόσμο τιμούν τη μέρα αυτή.


 Οι αρχαίοι μουσείο αποκαλούσαν το ναό που λάτρευαν τις μούσες, τις προστάτιδες και προσωποποιήσεις των τεχνών.

9 ήταν οι μούσες.  Καλλιόπη μούσα της επικής ποίησης, Ευτέρπη της μουσικής, Μελπωμένη της τραγωδίας, Ερατώ της λυρικής ποίησης, Κλειώ της ιστορίας, Πολύμνια των ύμνων, Τερψιχόρη του χορού, Θάλεια της κωμωδίας, Ουρανία της αστρονομίας.

Σύμφωνα με το ICOM:   μουσείο είναι ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό, που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.


Το μουσείο Μπενάκη θα γιορτάσει όλο το σαββατοκύριακο διοργανώνοντας την έκθεση "από την αρχαιότητα στο σύγχρονο desighn".

To Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει την ημέρα με δωρεάν είσοδο για όλους.Ενώ από τις 9 το βράδυ η ορχήστρα τεχνών και πολιτισμού του Δίου θα ψυχαγωγεί τους επισκέπτες.

"Μνήμη και Δημιουργικότητα: Κοινωνική Αλλαγή", λέγεται το θέμα της μουσικής χορευτικής και θεατρικής εκδήλωσης του Εθνικού Αρχαιολογικού μουσείου.

Τέλος, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει μια ξενάγηση στις μόνιμες συλλογές τουκαθώς και δωρεάν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά τη Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: