17.4.09

Ο Θεός της Κάπρικα



Παρακολούθησα το πιλοτικό επεισόδιο της νεας τηλεοπτικής σειράς Caprica.
Όταν άκουσα το όνομα αμέσως το μυαλό μου πήγε στο battlestar galactica που τελείωσε ο οριστικά ο τελευταίος του κύκλος πριν λίγες μέρες.
Σωστά σκέφτηκα, αφού το τέλος ήταν οριστικό και αμετάκλητο ακολούθησαν την περπατημένη, η υπόθεση του Κάπρικα ξεκινά 58 χρόνια πριν το πρώτο επεισόδιο του galactica, και αναφέρεται στα γεγονότα που ανάγκασαν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν μια τεχνητή μορφή ζωής.
Το galactica μπορεί να χαρακτηριστεί έπος ενώ η Caprica κοινωνική περιπέτεια.
Αυτό που με έκανε να ασχοληθώ με το θέμα είναι τα τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν οι σειρές αυτές.
Το πρώτο είναι ότι βρίζουν συνέχεια με το (ρ). Τι εννοώ; Τουλάχιστον 50 φορές σε κάθε επεισόδιο ακούγονται οι λέξεις frucking μετάφραση γραμημένο, fruck you, mother fracker κτλ.
Δε μπορώ να καταλάβω πώς με τη προσθήκη ενός γράμματος μπορούν να γίνουν ανεκτές οι βωμολοχίες.

Το κυρίως θέμα των δύο σειρών είναι άνθρωποι εναντίων μηχανών, μα το θέμα θρησκεία και κοινωνία, κυριαρχεί κυρίως στο Κάπρικα.
Στο galactica οι μηχανές που ονομάζονται Κύλωνες (Cylons) έχουν ανθρώπινη μορφή με περιορισμένη γκάμα πρωτοτύπων.
Στην αρχή είναι μόνο 7 που ο καθένας υπάρχει σε χιλιάδες αντίγραφα.
Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν οι περισσότεροι στο 12θεο Δίας, Απόλλων, Αθηνά κτλ και οι μηχανές στον ένα και μοναδικό θεό που στο όνομα του προκαλούν ολοκαύτωμα και καταστρέφουν την ανθρωπότητα.

Διάλογος στη σειρά Caprica μεταξύ αστυνομικού και διευθύντριας σχολείου για τις θρησκευτικές αντιλήψεις και ελευθερίες."Δεν σας απασχολεί αυτού του είδους η απολυταρχική ιδέα του σύμπαντος το σωστό και το λάθος να αποφασίζονται αποκλειστικά απο μια μοναδική παντοδύναμη οντότητα η κρίση της οποίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και στο όνομα της οποίας η χειρότερες των πράξεων μπορούν να γίνουν ανεκτές χωρίς έφεση;" " γνωρίζετε πολλά για το θέμα" απαντά η διευθύντρια στον αστυνομικό "γνώρισε τον εχθρό σου" λέει αυτός " αγάπα τον εχθρό σου αυτό πιστεύουμε εμείς οι ακόλουθοι της Αθηνάς" απαντά η διευθύντρια. Πρέπει να σημειώσουμε ότι άνθρωποι μονοθεϊστές κάνουν τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας στο πιλοτικό επεισόδιο του Κάπρικα.

Το τρίτο ενδιαφέρον σημείο είναι το κάπνισμα όλοι σχεδόν είναι καπνιστές και κυρίως οι γιατροί σκηνές με χειρουργείο που η στάχτη από το τσιγάρο στο στόμα του γιατρού ήταν έτοιμη να πέσει πάνω στον ασθενή ήταν κάτι το συνηθισμένο στο galactica.
Ζούμε σε μια εποχή ο αντικαπνιστικός αγώνας έχει εξελιχθεί σε κυνήγι μαγισσών. Τα δικαιώματα των καπνιστών καταπατούνται στο όνομα δήθεν της προστασίας της υγείας των μή καπνιζόντων.Στην Αμερική το υπουργείο υγείας έδινε μπόνους σε κάθε τι αντικαπνιστικό στην τηλεόραση η τον κινηματογράφο.
Μέχρι και το Λούκυ Λούκ αναγκάσανε να το κόψει.
Δεν ξέρω πιο είναι το σκεπτικό των σεναριογράφων, πάνω στο θέμα του καπνίσματος, πάντως αν μη τι άλλο είναι μια διαφορετική προσέγγιση.

1 σχόλιο:

admin είπε...

geia sou kai apo edw!!
polu wraio to blog sou