1.8.09

Δεν μπορούσε να την αντικρίσει κατάματα

Νταλί4


Νταλί
Ο Σαλβαντόρ Νταλί είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στη Φιγκουέρα της Ισπανίας το 1904, η οικογένεια του ήταν πλούσια,Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και συμβολαιογράφος δεν ήθελε με κανένα τρόπο ο γιος του να γίνει ζωγράφος. Με τη βοήθεια της μητέρας του ο Νταλί καταφέρνει να μπει στην Ακαδημία των Τεχνών της Μαδρίτης.

Νταλί2

Το 1926 αποβάλλεται από την ακαδημία λίγο πριν τις τελικές του εξετάσεις, καθώς δηλώνει πως κανένας από τους καθηγητές του δεν είναι άξιος να τον κρίνει.
Την ίδια χρονιά γνωρίζει τον Πικάσο.

Νταλί3

Ο λόγος που ο Νταλί το 1925-6 έχει τη μανία να ζωγραφίζει πλάτες μου κίνησε την περιέργεια, δε βρήκα καμία πιστική απάντηση. Ίσως δεν μπορούσε να αντικρίσει την αλήθεια κατάματα. Πια αλήθεια όμως; Την αλήθεια της ζωής ή ίσως την ζωή την ίδια.


Νταλί5

Τον χαρακτήρισαν άπληστο, υποστηρικτή του Φράγκο και τον διέγραψαν από το υπερρεαλιστικό κίνημα. Στα πλαίσια αυτής της διαμάχης, ο Νταλί δηλώνει πως ο ίδιος είναι όλος ο υπερρεαλισμός ενώ ο Μπρετόν επινοεί τον περίφημο αναγραμματισμό του ονόματος του Νταλί, Avida Dollars (σε ελεύθερη μετάφραση άπληστος για δολάρια).
Το 1982 ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας του απονέμει τον τίτλο του μαρκήσιου. Πέθανε το 1989 στην ίδια πόλη που γεννήθηκε. Ο τάφος του βρίσκεται μέσα στο Μουσείο του Φιγκουέρο.

1 σχόλιο:

AlexMil είπε...

Πράγματι ο Νταλί είναι ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους, παρότι στην εποχή του σκανδάλισε με τη στάση του, κυρίως με τη υποστήριξη του στους μοναρχικούς. Παράξενος άνθρωπος, σουρρεαλιστής,με έρωτες, μούσες και χρήμα

Καλό αφιέρωμα και καλημέρα