5.9.09

Ο Μανόλης ο Ντελμπεντέρης

Σήμερα το μεσημέρι η ΕΡΤ1 ξεκίνησε να μεταδίδει σε επανάληψη την πολύ καλή σειρά Ο Μανόλης ο Ντελμπεντέρης, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αργύρη Εφταλιώτη.

Ο Εφταλιώτης γεννήθηκε στο Μόλυβο της Μυτιλήνης το 1849. Το πραγματικό του όνομα είναι Κλεάνθης Μιχαηλίδης, όταν ήταν μικρός του άρεσε να περνάει την ώρα του στο βράχο της Εφταλούς που καθόταν και χάζευε τη θάλασσα και τα καράβια, από την αγάπη του για τη περιοχή όταν άρχισε να γράφει διάλεξε το ψευδώνυμο Εφταλιώτης

Μαζί με τον Αλ. Πάλλη και τον Ψυχάρη έδωσε αγώνα για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας. Η πίστη του Εφταλιώτη στον δημοτικισμό ενέπνευσε όλα σχεδόν τα κείμενά του.

Στα πρώτα χρόνια έγραψε κυρίως ποίηση Το ποιητικό έργο του βρίσκεται κυρίως συγκεντρωμένο στη συλλογή "Παλιοί σκοποί"
Μετά το 1890 άρχισε να γράφει διηγήματα, "Νησιώτικες ιστορίες", "Μαζώχτρα",τις "Φυλλάδες του Γεροδήμου" ένα ιστορικό ανάγνωσμα για παιδιά και ένα μόνο μυθιστόρημα το "Μανόλη το Ντελμπεντέρη".

Ο Φώτος Πολίτης έγραψε για τον Εφταλιώτη: Ποιητής δεν ήτο. Κατά βάθος ήτο πατριώτης αγνός. Ο αγών του υπήρξε κατ' εξοχήν κριτικός.

Μετέφρασε ποίηση του Βύρωνα του Π. Σέλεϋ και του Λογκφέλοου, απέδωσε στα νεοελληνικά ποίηση της Σαπφούς και του Αλκαίου για να τιμήσει τη Μυτηλίνη, μετέφρασε και την Οδύσσεια του Ομήρου, μα παρά τα πολλά χρόνια δουλειάς που αφιέρωσε δεν πρόλαβε να τελειώσει τις 3 τελευταίες ραψωδίες.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του κλονίστηκε η ψυχική υγεία του και αποσύρθηκε στο Cab d' Antibes της Γαλλίας, όπου πέθανε σε ηλικία 74 χρόνων.

10 σχόλια:

korinoskilo είπε...

δεν το εχω δει... θα το φροντισω
θενκς

m.blanco είπε...

Είδα τυχαία το πρώτο επεισόδιο την Παρασκευή και μοιάζει καλό, όπως οι περισσότεροι φαντάζομαι δεν γνώριζα καν ότι έχει γυριστεί.

Εύα Παραδείσου είπε...

Η ΕΡΤ βάζει πάντα ωραία προγράμματα.

Υάδα είπε...

Ευτυχώς που υπάρχει και η ΕΡΤ (παρόλα τα λεφτά που μας τρώει κατά καιρούς) και μας θυμίζει πως υπάρχουν και σπουδαίοι άνθρωποι, που μπορεί ούτε στα σχολεία να τους είχαμε γνωρίσει...

Να είσαι καλά. Καλό σου βράδυ, γλυκό και ταξιδιάρικο :-))

Laplace είπε...

καλημερα φιλε
θα φροντισω να το δω!δεν το ειχα δει,δεν το ηξερα οτι το επαιζε!

m.blanco είπε...

@Eύα Παραδείσου Προτιμά τη ποιότητα από την τηλεθέαση, γιατί η πλειοψηφία θέλει σκουπίδια

@Υάδα Έτσι ακριβώς είναι Εφταλιώτης, Καρυωτάκης και πολλούς άλλους τους γνωρίζουν και όσοι δε διαβάζουν λόγο της ΕΡΤ.

Το καλύτερο ταξιδιάρικο βράδυ και σε σένα:-))

m.blanco είπε...

@Laplace Σήμερα είδα το δευτερο επεισόδιο, πολύ καλό!

ioanna είπε...

Εντελώς υχαία πετυχα ένα επεισόδιο πριν λίγες μέρες(συνήθως δε βλεπω ΕΡΤ) και κόλλησα. Έχει ενδιαφέρουσα πλοκή.

Η αλήθεια είναι ότι η κρατική τηλεόραση στο παρελθόν είχε γυρίσει μερικά πραγματικά καλά σίριαλ αλλά δε τα εκμεταλλεύονται. Προτιμούν να γεμίζουν το πρόγραμμα με επαναλήψεις των ταινιών του Ξανθόπουλου και παρόμοια.

m.blanco είπε...

@ioanna πολύ καλή σειρά κρίμα που τελειώνει.
Η κρατική τηλεόραση έχει σπουδαίο αρχείο και δεν το εκμεταλλεύεται.
καλησπέρα:-)

kaiusp είπε...

Υπάρχει κάπου στο διαδίκτυο για να το παρακολουθήσει κάποιος που εργάζεται τα πρωινά ?