24.4.10

Παναγιώτης Δοξαράς

δοξαρας-παναγια
Το 1662 στο Κουτηφάρι της Μάνης γεννήθηκε ο ζωγράφος Παναγιώτης Δοξαράς.

Η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο εκεί μεγάλωσε και έμαθε αγιογραφία από τον Λέω Μόσκο. Στα 32 του χρόνια κατατάχθηκε στον στρατό των Βενετών και πολέμησε στην Χίο εναντίον των Οθωμανών παρά το ότι εγκατέλειψε σχετικά γρήγορα το στρατό
(1699) κατάφερε αρχικά να πάρει τον τίτλο του ιππότη, και αργότερα (1721) κτήματα στην Λευκάδα.

Σπούδασε ζωγραφική στη Βενετία από το 1699 - 1704, μετά έζησε στην Καλαμάτα για δέκα χρόνια κι έπειτα άρχισε να περιφέρεται ανάμεσα στην Ζάκυνθο, την Λευκάδα και την Κέρκυρα.

δοξαρας

Ο Παναγιώτης Δοξαράς με το έργο του θεμελίωσε την Επτανησιακή σχολή, το πρώτο ελληνικό καλλιτεχνικό ρεύμα με σαφείς δυτικοευρωπαϊκές επιρροές. Πέρασε τη βυζαντινή τέχνη και αγιογραφία στην εποχή της αναγέννησης.

Μετέφρασε το έργο του Λεονάρντο ντα βίντσι "Τέχνη ζωγραφίας" (Trattato della pittura).

Το έργο του Δοξαρά, αν και είναι κυρίως θρησκευτικό, εντούτοις αποτελεί την πρώτη απόπειρα Έλληνα να απεικονίσει πρόσωπα στη φυσική τους μορφή. Ένα από τα πιο γνωστά του έργα είναι η ολόσωμη προσωπογραφία του κόμη Graf von der Schulenburg, στρατάρχη της Βενετίας και υπερασπιστή της Κέρκυρας.

Πέθανε στην Κέρκυρα το 1729, χρόνια μετά το θάνατο του το 1871 εκδόθηκε η πραγματεία που είχε γράψει με τίτλο "Περί ζωγραφίας".


πηγη wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: