18.1.11

Πολυχρόνης Λεμπέσης

κοριτσι περιστερια Λεμπέσης
Ένας ακόμα ζωγράφος της σχολής του Μονάχου είναι και ο Πολυχρόνης Λεμπέσης(1848-1913), στο Μόναχο που σπούδαζε στη περίφημη ακαδημία, γνωρίστηκε και ανέπτυξε στενή φιλία με τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Νικόλαο Γύζη.


Ο Λεμπέσης, γεννήθηκε στη Σαλαμίνα από πατέρα βοσκό, που έβοσκε το κοπάδι του στη γαλήνιους λοφίσκους του μικρού αυτού νησιού. Εκεί πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του . Μετά πήγε στην Αθήνα να σπουδάσει ζωγραφική, η οποία τον συνάρπαζε για το ότι μπορούσε να αποτυπώσει την ελληνική γη και τη φύση της πατρίδας μας. Μετά πήγε στο Μόναχο να συνεχίσει τις σπουδές του.

γυμνο Λεμπεσης

Ο Λεμπέσης στο Μόναχο είχε ως καθηγητές του στην Ακαδημία, τον Βίλχελμ Λίντενσμιτ το νεότερο και τον Λούντβιχ φον Λάιφτς.


Το 1880,ο Λεμπέσης επιστρέφει στην Ελλάδα και μένει στην Αθήνα στην περιοχή του Θησείου. Ζωγραφίζει το γειτονικό του ιστορικό λόφο του Αρείου Πάγου.

Τα πολύ πετυχημένα πορτρέτα του ήταν εκείνα που τον χαρακτήρισαν ως διάσημο προσωπογράφο. Δέχθηκε αρκετές παραγγελίες από ευκατάστατους αστούς και ιστορικά πρόσωπα, όπως του Καψάλη και του Σανταρόζα, ζωγράφισε αρκετά πορτρέτα μελών της οικογένειας Δραγούμη και Λεβίδη.

kyria me skoufia


Ήταν επίσης γνωστός και ως αγιογράφος. Διατηρούσε ατελιέ στην οδό Στουρνάρα, όπου ζωγράφιζε εικόνες και έπαιρνε παραγγελίες για τοιχογραφίες αθηναϊκών εκκλησιών. Ζωγράφισε την πλατυτέρα, στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση, που θεωρείται το καλύτερο θρησκευτικό έργο του έργο. Αγιογράφησε τους Αγίους Θεοδώρους του Α Νεκροταφείου και τον Αγ. Κωνσταντίνο στον Πειραιά.

Δίδαξε ζωγραφική στα παιδιά του δικαστικού και μετέπειτα πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη.

Τα γνωστά σε μας σήμερα έργα του μαζί με τις αγιογραφίες του στις εκκλησίες της Αττικής δεν ξεπερνούν τα 100. Τα έργα του Πολυχρόνη Λεμπέση βρίσκονται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη καθώς και σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές.

Το κορίτσι με τα περιστέρια στην πάνω φώτο βρίσκεται στη πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο.


wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: