6.4.09

Φραπέ γλυκό με γάλα


Μέχρι τα 30 μου χρόνια μια από τις καλύτερες στιγμές της ημέρας ήταν όταν έδινα την παραγγελία στο σερβιτόρο του Λέντζου, "ένα γλυκό με γάλα απο το κουτί".
Ο φραπέ στο Λέντζο ήταν απόλαυση, σα να τρως το καλύτερο γλύκισμα, δε ξέρω πιο είναι το μυστικό, μερικοί λένε ότι βάζει λίγο κρόκο αυγού στο μπλέντερ(τους φτιάχνει σε μπλέντερ πολλούς μαζί). Το "κουτί" σημαίνει γάλα εβαπορέ και όχι φρέσκο.
Δεν ξέρω γιατί σταμάτησα αυτή τη συνήθεια, όπως και δεν ξέρω αν φτιάχνει ακόμα τέτοιο καφέ η συγκεκριμένη καφετέρια, με τα χρόνια οι συνήθειες του ανθρώπου αλλάζουν, όπως και πολλά άλλα.

Όλα αυτά τα είπα για να καταλήξω ότι τώρα αγοράζω καφέ απο το super market και συνήθως τον πίνω στο σπίτι.
Χθες λοιπόν αγοράζοντας ένα κουτί nescafe τη συσκευασία των 200 gr διαπίστωσα ότι ο καφές είχε και ένα πρόσθετο, καλά διαβάσατε ένα gatzet , όπως έχουν τα blog πρόσθετα(gatzet), γιά να λένε τον καιρό, να μεταφράζουν, μουσική κτλ.

Το κουτί του καφέ παλιότερα είχε μία κούπα για πρόσθετο, άλλοτε ένα ποτήρι αυτή τη φορά είχε ένα μακρύ εργαλείο και ένα φυλλάδιο με τίτλο cofee art η τέχνη του καφέ.
Περίεργος καθώς είμαι , άρχισα να διαβάζω το φυλλάδιο για να καταλάβω πως ενα εργαλείο ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούσα στις χαλκογραφίες στο σχολείο μπορεί να δημιουργήσει τέχνη μέσω του καφέ.

"Πώς προτιμάτε τον καφέ σκέτο η με πολλή φαντασία. Η νέα φανταστική ιδέα του NESCAFE που μας αποκαλύπτει ολα τα μυστικά του καφέ και μας κάνει όλους Coffee Experts, μέσα απο μια σειρά μαθημάτων και tips ο αγαπημένος σας καφές δεν θα είναι ποτέ ξανά σκέτος".

Μόλις διάβασα τον πρόλογο αυτό η περιέργια μου μεγάλωσε, συνέχισα να διαβάζω λοιπόν.

Μαθημα 1ον φτιάξε τον τέλειο καφέ ο σωστός τρόπος παρασκευής.
Στα πρώτα 3 tips, έτσι τα ονομάζει, λέει οτι πρέπει να το διατηρούμε σε στεγνό μέρος, ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρείται στη συσκευασία χωρίς να αλειωθεί, για να φτιάξεις ζεστό καφέ το νερό πρέπει να είναι 70-80 βαθμούς Κελσίου. Και φτάνουμε στο 4ο tip.
Μια κοφτή κουταλιά καφέ είναι αρκετή για ένα απολαυστικό φλιτζάνι καφέ, βάζει τα δάχτυλα και βγάζει τα μάτια του, με λιγότερο απο δύο κουταλιές είναι χρωματιστό νερό όχι καφές. Η χαρά του τσιγκούνη καφετζή θα έχει και δικαιολογία που σερβίρει νεροζούμι.
Το πέμπτο tip είναι καλό, λέει ότι πρέπει να χτυπηθεί με ελάχιστο νερό, έτσι θα φτιάξει κρέμα και όχι αφρό που μοιάζει να βγήκε από τη μπουγάδα της κυρίας Ευλαμπίας.

Μάθημα 2ο, φτάσαμε στη τέχνη, "κάνε τον καφέ σου έργο τέχνης, τα μυστικά της διακόσμησης". Στην αρχή προτείνει να αγοράσεις και τις άλλες συσκευασίες για να αποκτήσεις φόρμες διακόσμησης.
Στη συνέχεια με τίτλο ιδέα λέει ζωγραφίστε σε ένα χαρτόνι το σχέδιο της επιλογής σας κόψτε το και δημιουργήστε δική σας φόρμα διακόσμησης, δοκιμάστε κανέλα, κακάο, τρούφα, λευκή σοκολάτα... το όριο είναι μόνο η φαντασία.

Έχει και συνέχεια. Μάθημα 3ο LATTE ART η τέχνη του καφέ για προχωρημένους (όπως τα διάφορα προγράμματα του υπολογιστή έχουν κάποιες επιλογές για προχωρημένους χρήστες).
Φτιάξτε το δικό σας αφρόγαλα και διακοσμήστε το με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο: το ειδικό stick διακόσμησης του nescafe! Τώρα κατάλαβα τι χρησιμεύει το εργαλείο, μετά τη χαρακτική σε μέταλλο, τη χαρακτική σε ξύλο τώρα η νέα μορφή τέχνης χαρακτική αφρογάλακτος και μη τον πιείτε τον καφέ, κρεμάστε τον στον τοίχο η βάλτε τον στη βιτρίνα του σύνθετου στο σαλόνι.

3 σχόλια:

korinoskilo είπε...

τα ειδα και εγω στο σμ και σκεφτικα ποσο χαζο ,,δωρο,, ειναι......
δεν μπηκα στην διαδικασια να διαβασω ,
που να ξερω οτι τελικα θα το διαβασω εδω ολο :Ρρρ

κοιτα να δεις ....... αν πιεις 2 καφεδες επι δυο κουταλιες ο καθενας

οχι μονο ζωγραφικη σε χαρτονακι θα κανεις ....... αλλα και ολο τον τοιχο θα ζωγραφισεις απο την τσιτα που θα εχεις :Ρ

δεν ειμαι του καφε .... εναν το πρωι.... ντεκαφεινε ή ελληνικο
αλλιως θα σας πνιξω ολους:ρ

ουχ παλι πολλα ειπα

καλησπερα

vague είπε...

Άμα δεν έχει μέσα δύο κουταλάκια υλικό, δεν ξέρω τι είναι αλλά σίγουρα δεν είναι καφές.

Έπειτα, με τον καφέ δεν παίζουμε, τον πίνουμε. Άμα είχα χρόνο να φτιάχνω σχεδιάκια στον αφρό, θα είχα πρώτα συγυρίσει το γραφείο μου, που σε λίγο δε θα βλέπω την οθόνη.

m.blanco είπε...

Να είναι καλά η Nestle που μου έδωσε τροφή για σχόλια μαζί με τον καφέ.