9.5.09

Η Σαντορίνη βρίσκετε στο Θεσσαλικό κάμπο


Ανόητα ανθρωπάρια σε θέσεις κρατικών λειτουργών, κάτω απο το κάλυμα της δήθεν νομιμότητας, κάνουν τη ζωή των υπολοίπων δύσκολη, χωρίς το δήθεν δημοκρατικό πλειοψηφικό μας σύστημα να μπορεί να αντιδράσει.

Να ένα κλασικό παράδειγμα.

Η αρχαία πόλη στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης που είναι ο πιο καλοδιατηρημένος νεολιθικός οικισμός στον κόσμο.
Η πόλη αυτή που 5500 χρόνια πρίν βρισκόταν στην ακμή της, έχει διατηρηθεί τόσο καλά, λόγο του ότι από το 17ο πχ αιώνα καλύφθηκε απο τη λάβα του ηφαιστείου της Σαντορίνης κι έτσι ο χρόνος δέν μπόρεσε να την επηρεάσει.

Τώρα όμως που οι αρχαιολογική ανασκαφή την έφερε στην επιφάνεια, είναι ευάλωτη στης καιρικές συνθήκες. Πρέπει να κατασκευαστεί ένα σκέπαστρο, που θα προστατεύει τον αρχαιολογικό αυτό θησαυρό, απο τις ακτίνες του ήλιου τις καταιγίδες η οτιδήποτε άλλο προκαλεί φθορά.
Να σημειωθεί ότι ο φημισμένος αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης παραμένει κλειστός από τις 23 Σεπτεμβρίου 2005, ημέρα που έπεσε τμήμα του προσωρινού στεγάστρου που είχαν τοποθετήσει προφανώς χωρίς άδεια.

Η Πολεοδομία Θήρας αρνήθηκε να δώσει άδεια για την κατασκευή του έργου, επικαλούμενη Προεδρικό Διάταγμα του 1990, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων στον αρχαιολογικό χώρο με εξαίρεση τις υδατοδεξαμενές.
Αντί οι κυβερνώντες να παρέμβουν και να βάλουν στη θέση του τον ανόητο υπαλληλάκo της πολεοδομίας που για να αποδείξει την εξουσία του, βάζει σε κίνδυνο ένα μνημείο της ανθρωπότητας, κάνουν ολόκληρη κομπίνα για να βγάλουν οικοδομική άδεια.

Περιλαμβάνουν το σκέπαστρο στο νομοσχέδιο των Μεσογειακών αγώνων που θα γίνουν στη Λάρισα και το Βόλο.
Μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού θα «επέχει και θέση οικοδομικής άδειας».

Δύο υπουργοί της χώρας μας, Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, προτίμησαν να μεταφέρουν τη Σαντορίνη στη Θεσσαλία, παρά να υψώσουν το ανάστημα τους σε έναν υπάλληλο της πολεοδομίας.

Από την ημέρα που σημειώθηκε η πτώση του Στεγάστρου έχει σταματήσει κάθε εργασία στον αρχαιολογικό χώρο και έχουν μείνει πίσω επιστημονικά προγράμματα που εκτελούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαïκή Ενωση, με αποτέλεσμα να χαθούν κονδύλια.
Η αναθεωρημένη μελέτη του έργου, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, διατηρεί το βιοκλιματικό χαρακτήρα του Στεγάστρου που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας κ. Νίκος Φιντικάκης. Καλυμμένο με θηραïκή γη, το Στέγαστρο θα λειτουργεί χωρίς τεχνητή κλιματιστική υποστήριξη.

10 σχόλια:

korinoskilo είπε...

ελλας το μεγαλειο σου ... οπως παντα.....

δεν περιμενα τπτ καλυτερο:/


την καλημερα μου :)

Klearchos είπε...

Θα μου επιτρέψεις να πω ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λες...

m.blanco είπε...

Το ότι σε ένα νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς της Θεσσαλίας συμπεριλαμβάνουν το σκέπαστρο ενος αρχαιολογικού χώρου της Σαντορίνης γιατί μόνο έτσι μπορούν να πάρουν οικοδομική άδεια αρκεί.
Για τα της πολεοδομίας στο λιγκ
πτώση του στεγάστρου

Klearchos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Klearchos είπε...

Δεν δικαιολογείται να κατηγορείς έναν υπάλληλο όταν ολόκληροι υπουργοί τόσα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν μία νόμιμη απόφαση για να γίνει το έργο... Οι υπουργοί σε τελική, όπως γνωρίζουμε, ό,τι και να κάνουν δεν πρόκειται να πάνε φυλακή, οι κρατικοί υπάλληλοι από την άλλη πολύ εύκολα γίνονται εξιλαστήρια θύματα!

Klearchos είπε...

Σε τελική ανάλυση κάποιος πρέπει να σεβαστεί και τους νόμους σε αυτήν την χώρα! Ελπίζω, πάντως, η υπεύθυνη της πολεοδομίας να είναι το ίδιο νομοταγής και στις υπόλοιπες πολεοδομικές υποθέσεις στο νησί...

m.blanco είπε...

Τους υπουργούς κατηγορώ που δεν πήραν την ευθύνη να εκδώσουν κανονικά την άδεια ακυρώνοντας η συμπληρώνοντας το προεδρικό διάταγμα που επικαλείται η πολεοδομία, το οποίο σίγουρα δεν εκδόθηκε για αυτό το σκοπό.

m.blanco είπε...

Δε νομίζω η τήρηση της νομιμότητας να σημαίνει καταστροφή αρχαιολογικού χώρου.
Εξοχικά σπίτια απαγορεύεται να κτίζουν στα αρχαία όχι σκέπαστρα.

m.blanco είπε...

@Klearchos Ευχαριστώ για τη συμμετοχή, με ενδιαφέρει κάθε αντίθετη γνώμη.

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

Το λογικό στην περίπτωση αυτή θα ήταν όχι να προσαρμοστούν οι ανάγκες του Ακρωτηριού στο νόμο, αλλά το αντίθετο.

Παρόλα αυτά το μοναδικό αυτό μέρος μένει να καταστρέφεται γιατί υποψιάζομαι πως το θέμα κόλλησε στις μίζες...