30.8.09

"δειμοκρατία"


Δείμος στην Ελληνική μυθολογία γιος του Άρη και της Αφροδίτης, η προσωποποίηση του τρόμου. Στην αστρονομία μαζί με το Φόβο είναι οι δύο δορυφόροι του πλανήτη Άρη.

Μόνο με ένα θέατρο του παραλόγου μπορεί να συγκριθεί η χώρα μας σήμερα. Δεκάδες εξαγριωμένων συμπολιτών μας μας βομβαρδίζουν στο facebook και στα διάφορα blogs με post και μηνύματα στα μέλη διαφόρων ομάδων του facebook για την κατάντια της πατρίδας μας. Bloggers διαδηλώνουν στο σύνταγμα γεγονός που καλύπτεται κυρίως απο ξένα δίκτυα λες και είμαστε στην Κίνα ή στο Ιραν.

Τα πεύκα φταίνε που κάηκαν, μια γριούλα που έβραζε κόλλυβα δικάζεται σαν η μοναδική υπαίτιος για τις καταστροφικές πυρκαϊές της Ηλείας και τη δολοφονία από αμέλεια τόσων ανθρώπων, μέχρι την έξοδο από τη χώρα απαγόρευσαν στη γριούλα μήπως διαφύγει στο εξωτερικό και δεν πληρώσει για τα φρικτά της εγκλήματα... Όσοι είναι φτωχοί και δεν ανήκουν στους βολεμένους των δύο κομματιών της εξουσίας ωστε να διαθέτουν πολυτελές αυτοκίνητο νέας τεχνολογίας πρέπει ή να χρεωθούν σε τράπεζα αγοράζοντας καινούριο αυτοκίνητο ή να πληρώνουν διπλά τέλη σαν τιμωρία για τη φτώχεια τους. Ληστείες, κλοπές έχουν γίνει ρουτίνα με τη πολιτεία θεατή.

Και όλα αυτά γίνονται κάτω από μια ψεύτικη επιγραφή που γράφει δημοκρατία για την οποία κατά περίεργο τρόπο υπάρχουν άνθρωποι που είναι περήφανοι. Δημοκρατία στην οποία μόνο όσοι έχουν κυβερνήσει έχουν πραγματικό δικαίωμα εκλογής, που μοιράζονται τα χρήματα μας χωρίς να μας ρωτήσουν για να διαφημίσουν τον εαυτό τους. Δημοκρατία που αν κάποιος από τους κυβερνώντες κλέψει,(κάτι που γίνεται συνεχώς) αντί να εξοστρακιστεί από τον τόπο ή φυλακιστεί, παραμένει στη θέση του έχοντας ασυλία από τη νομοθεσία. Δημοκρατία στην οποία η εξουσία είναι κληρονομικό δικαίωμα, από τον πατέρα στο υιό και μετά στον εγγονό, αν δεν έχεις παιδιά τότε το θρόνο τον παίρνουν τα ανίψια.

Μήπως έχουν κάνει ορθογραφικό λάθος και μιλάνε για δειμοκρατία;


UPDATE


Δύο σχεδόν χρόνια μετά και αισθάνομαι πως είναι αναγκαίο να συμπληρώσω κάποια πράγματα στο άρθρο αυτό γιατί διαπιστώνω πως η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και από το χειρότερο στο ακόμα χειρότερο, το χείριστο.

Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου έχει αρχίσει δειλά δειλά να ξυπνάει. Χιλιάδες λαού έχει στρατοπεδεύσει εδώ και μέρες στη πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και σε ανάλογες τοποθεσίες άλλων πόλεων.

Το πιο σπουδαίο όμως από όλα είναι το ότι όλα αυτά γίνονται με τρόπο ειρηνικό και πολιτισμένο, κάτι που έχει κάνει όλους αυτούς τους δήθεν δη(ει)μοκράτες να σαστίσουν και να μη ξέρουν πως να αντιδράσουν.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του κινήματος αυτού που ονομάστηκε κινημα των αγανακτησμένων, είναι το ότι είναι αχρωμάτιστο και ακομμάτιστο.

Το μόνο ίσως αρνητικό σε όλη αυτή τη κατάσταση είναι πως οι λόγοι που οδηγούν αυτό το κίνημα δεν είναι ούτε ηθικοί, ούτε θέμα ελευθερίας, μήτε καταπίεσης, είναι θέμα οικονομικό.

Περιμένω με αγωνία να δω που θα οδηγήσει αυτό γεγονός. Όλοι αυτοί οι βολεμένοι του συστήματος (πχ. Κάποιος που με ρουσφέτι διόρισε το συγγενή του σε μια από τις χιλιάδες αργόσχολες υψηλόμισθες θέσεις, μέσω του βουλευτή της περιφερίας του τάζοντας του κάποιες δεκάδες ψήφους. Δημοσιογραφίσκοι των κρατικών σταθμών όπως ο Αρβανίτης της ΝΕΤ που είπε πως είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας που στηρίζεται στα κόμματα, τόσοι πολλοί να δηλώνουν ακομμάτιστοι. Και άλλοι παρόμοιοι), πολεμούν αυτό τον αγώνα των ταλαίπωρων πολιτών που έχουν μείνει χωρίς καμία ελπίδα για τι μέλλον, μόνο και μόνο μη χάσουν το βάζο με το μέλι που έχουν καβατζάρει μοναχά για την πάρτη τους.

8 σχόλια:

korinoskilo είπε...

πολυ ευστοχο και εξυπνο το σχολιο σου!!!!!

θα μας κανουν να ξεχασουμε αυτα που ξεραμε στο τελος... και οπως το ειπες ειναι ολα πολυ τρομακτικα αυτα!!!!


καλο βραδυ

vague είπε...

Φυσικά!
Αλλά το λάθος δεν το έχουν κάνει αυτοί, αλλά όσοι δεν συμμετέχουν στην εξουσία παρότι την ανακηρύσσουν και την ευλογούν.
Εμείς έχουμε κάνει λάθος.

AlexMil είπε...

Μου άρεσε το συμπέρασμά σου μεσα από το λεκτικό σου τρικ.
Εύρηματικό και αληθές.
Μια δημοκρατική κοινωνία των ισχυρών, μια τρομακρατική κοινωνία των αδυνάτων.

τα λέμε

Υάδα είπε...

Λάθος έχουν κάνει, ή μάλλον εσκεμμένα έχουν κάνει λάθος για να μας παραπλανήσουν. Είναι ένας τρόπος για να μας αποπροσανατολίσουν. Τουλάχιστον πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε. Πέτυχαν αυτό που ήθελαν!

Καλό σου βράδυ

m.blanco είπε...

@korinoskilo Τρομακτικά όσο δε γίνεται και πιο τρομακτικό το ότι πολλοί δεν έχουν πάρει χαμπάρι, άκουσα στις ειδήσεις κάποιον να λέει πως η δημοκρατία μας δεν έχει αδιέξοδα.

m.blanco είπε...

@Συνοδοιπόρε λάθος μεγάλο που δεν βρίσκουμε τρόπο να το διορθώσουμε.

@AlexMil Δημοκρατία με κυρίαρχο το νόμο της ζούγκλας ο δυνατός τρώει τον αδύναμο.

m.blanco είπε...

@Υάδα εσκεμμένα σίγουρα και είναι παγκόσμιο φαινόμενο γι αυτό και πολύ δύσκολα θα ανατραπεί.

καλό βράδυ

Laplace είπε...

καλημερες!παρα παρα πολυ καλη αναρτησ φιλε m.blanco
συμφωνω απολυτα με ολα!!