20.9.09

Επικούριε βοήθησε και μας


Ο απερχόμενος υπουργός πολιτισμού φεύγοντας αντί να κλείσει την πόρτα αποφάσισε να κάνει ένα δώρο στη πατρίδα του τη Μεσσηνία για να τον θυμούνται, το ναό του Επικούριου Απόλλωνα της Ηλείας.

Οι αρχαίοι Φιγαλείς αφιέρωσαν το ναό στον Επικούριο Απόλλωνα, λάτρευαν το θεό με την προσωνυμία Επικούριος δηλαδή βοηθός, συμπαραστάτης στον πόλεμο ή στην αρρώστια, γιατί τους έσωσε από μια επιδημία πανούκλας.

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Κατασκευάστηκε από τον Ικτίνο το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα και είναι όμοιος με τον Παρθενώνα, μιά από τις ομοιότητες είναι το ότι η ζωφόρος και γενικά όποιο έργο τέχνης υπήρχε στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκετε στο Βρετανικό μουσείο.

Το μνημείο αυτό με την πανανθρώπινη σημασία και συνάμα ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986.

Κάποιος Βελλή πασάς δωροδοκήθηκε για να ξηλωθεί η ζωφόρος και να πουληθεί στη Βρετανική κυβέρνηση. Ο άξιος υπουργός πολιτισμού αντί να διεκδικήσει τα "μάρμαρα" από το Βρετανικό μουσείο θεώρησε ότι η Ηλεία μετά τις φωτιές δεν έχει χρήματα να συντηρεί το χώρο και για να τη διευκολύνει τον παραχώρησε στη Μεσσηνία. Άντε και εις ανώτερα κύριε υπουργέ.

Προσπάθεια για επιστροφή των γλυπτών.

πηγή wikipedia

4 σχόλια:

korinoskilo είπε...

μεγαλεια παλι αυτη η χωρα!!!!

καλημερες

Skouliki είπε...

ωχ μανα μου ..αλλανταλον ομως

φιλακια

Υάδα είπε...

αυτό θα πει ότι γουστάρουμε κάνουμε...

χρησικτησία ένα πράγμα..

Ουφ...

m.blanco είπε...

@korinoskilo,@Skouliki,@Υάδα Όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες είναι οι διαχειριστές του μέλλοντος μας.