20.3.12

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη του ναού του Επικούριου Απόλλωνα


UPDATE
Μια νέα προσπάθεια εξαπλώνεται μέσω του διαδικτύου, με σκοπό να επιστραφούν οι πλάκες της ζωφόρου από το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος βρίσκεται στο νομό Ηλείας. Δεν είναι μόνο η ζωφόρος που βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο μα και έργα που κατέχουν το Λούβρο και το μουσείο του Μονάχου.

Το κίνημα ονομάζεται "Είμαι Έλληνας, θέλω να γυρίσω στη πατρίδα" αποστέλλεται παντού μέσω διαδικτύου από την Ανεξάρτητη εθελοντική κίνηση και έχει ως σκοπό την επιστροφή της ζωφόρου που κρατείται παράνομα στο εξωτερικό.


Πηγή


Αν θυμάστε είχαμε μιλήσει για το θέμα αυτό το Σεπτέμβριο. Ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ. αφήνοντας το υπουργείο πολιτισμού είχε κάνει ένα δώρο στην πατρίδα του τη Μεσσηνία.

Τον αρχαίο ναό του Επικούριου Απόλλωνα πιστό αντίγραφο του Παρθενώνα, του οποίου τα γλυπτά βρίσκονται επίσης στο Βρετανικό μουσείο αλλά ουδείς ασχολείται για την επιστροφή τους. Με υπουργική απόφαση ο ναός, αντί για το νομό Ηλείας που βρίσκεται, μετακόμισε στη Μεσσηνία.

Όπως γνωστοποίησε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, το ζήτημα επιλύεται υπέρ της Ηλείας με σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ακυρώνεται η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και ο ναός επιστρέφει εκεί που πάντα άνηκε, από την αρχαιότητα ως το Σεπτέμβριο του 2009.

Το μνημείο είναι χαρακτηρισμένο ως παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο.

Τώρα θα πρέπει κάποιος να διεκδικήσει τη ζωφόρο και τα υπόλοιπα γλυπτά από τους κλεπταποδόχους Βρετανούς.

Δείτε και σχετικό άρθρο του Πύργος news

Δεν υπάρχουν σχόλια: