17.1.10

Γιάννης Μόραλης


Ένας μεγάλος Έλληνας ζωγράφος που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.
Μιλάμε για τον Γιάννη Μόραλη (1916-2009). Στις 20 Δεκεμβρίου του 2010, η τέχνη έγινε φτωχότερη.

Το 1936 αφού αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών πήγε πρώτα στη Ρώμη που παρακολούθησε μαθήματα νωπογραφίας και μετά στο Παρίσι φοίτησε στην École Nationale des Beaux Arts, στα εργαστήρια ζωγραφικής και τοιχογραφίας. Παράλληλα σπούδασε κατασκευή ψηφιδωτού στο École des Arts et Metiers.


Συμμετείχε στην ίδρυση της καλλιτεχνικής ομάδας «Αρμός», μαζί με τον Τσαρούχη, τον Χατζηκυριάκο Γκίκα, τον Εγγονόπουλο και τον Νικολάου.



Στο έργο του Μόραλη περιλαμβάνονται εικονογραφήσεις βιβλίων των ποιητών Ελύτη και Σεφέρη, οι διακοσμήσεις της ΒΔ και της ΝΑ πλευράς του Ξενοδοχείου Χίλτον της Αθήνας, η διακόσμηση με πρωτότυπες συνθέσεις του σταθμού πανεπιστήμιο στο μετρό της Αθήνας. Σχεδίασε επίσης σκηνικά και κουστούμια για το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν.

update:
Η Εθνική Πινακοθήκη από τις 11-5-2011, παρουσιάζει έκθεση με έργα του Γιάννη Μόραλη με τίτλο "Τιμή στον Γιάννη Μόραλη". Τα έργα που παρουσιάζονται είναι από τη δωρεά του ίδιου προς την πινακοθήκη (πάνω από 300 έργα), μαζί με 14 έργα από ιδιωτικές συλλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: