25.1.10

Τηλεσκόπια της Ψυχής



Με αφορμή την ολοκλήρωση του έτους Αστρονομίας και την 400στή επέτειο από την πρώτη παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπιο, η SxS Fine Art Coordinators εγκαινιάζει στις 25 Ιανουαρίου την εικαστική έκθεση με τίτλο "Τηλεσκόπια της Ψυχής".

Κάτω από το Θόλο του Παλαιού Πλανητάριου στο Ευγενίδιο ίδρυμα, 20 εικαστικοί καλλιτέχνες Έλληνες και ξένοι με τις δημιουργίες τους κοιτάζουν το Αστρονομικό Σύμπαν με τα μάτια της ψυχής.

Στον ίδιο χώρο εκτίθενται και δημιουργίες-επιτεύγματα τέχνης από το διεθνή διακεκριμένο καλλιτέχνη Κώστα Βαρώτσο.

Την βραδιά των εγκαινίων η γνωστή σοπράνο Όλγα Φιλιππά θα ντύσει μουσικά τις Συμπαντικές αρμονίες των εικαστικών. Το έργο των καλλιτεχνών θα προσεγγίσει θεωρητικά ο σημαντικός ιστορικός Τέχνης κ. Λεόντιος Πετμεζάς.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Φαίη Αναγνωστοπούλου,
Αρετή,
Μαρία Βουμβουλάκη,
Μαρία-Κατερίνα Γιαννοπούλου,
Μαρία Δημητρίου Μουρούτη,
Αντιγόνη Καπνισάκη,
Κορίννα,
Βασιλεία Λαδουκάκη-Ζαχαριουδάκη,
Σοφία Μελεμενίδου,
Haricleia Michailidou (N. Υόρκη),
Κοραλία Παπαθανασοπούλου,
Χρυσάνθη Παπαθανασοπούλου,
Ρουμπίνη Παπαλεξοπούλου,
Λεόντιος Πετμεζάς,
Μαριλένα Περιστάνογλου,
Βάνια Στέφου (Ν. Υόρκη),
Νίκη Ρεμπούτσια,
Ελένη Χατζηπουλίδου
Γιώργος Χατζόγλου.


Είσοδος ελεύθερη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου 2010
Λειτουργεί από τις 9πμ μέχρι 8μμ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος είπε...

O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς θα παρουσιάσει την έκθεση του Εικα στικού Φεστιβάλ του Αιγαίου στη Παλλήνη.

Συνεχίζοντας το ενδιαφέρον ταξίδι του στα δρώμενα της υψηλής τέχνης το Διε θνές Εικαστικό Φεστιβάλ του Αιγαίου της Ανδρου θα παρουσιάσει στα πλαισια του Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αττικής στο γνωστό χώρο τέχνης ''INVEST'' της οδού Τήνου και Παλλάδος στη Παλλήνη την έκθεση ’’Η τέχνη του Αιγαίου τα ξιδεύει ‘’που διαρκεί από 26-30 Μαίο υ 2010 και διοργανώνεται από το Πολιτιστι κό Σύλλογο ''ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ'' της Ανδρου, τον Γιώργο και την Ειρήνη Μαμάη . Στο εξαίρετο αυτό συμβάν που προεκτείνεται κάθε χρόνο σε ολο και περισσότερα νησιά του Αιγαίου πελάγους και σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεχί ζεται η γόνιμη και εποικοδομιτική πορεία της πολιτιστικής ανέλιξης της σύγχρονης Τέχνης .
Την εικαστική κατάθεση της έκθεσης θα προσεγγίσει θεωρητικά τη βραδιά των εγκαινίων ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που παρατηρεί μεταξύ άλλων : ‘’Πρόκειτε για μια σημαντική σπονδυλωτή παρέμβαση και δράση αναγκαιότητας για την εικαστική προσέγγιση που ως αξιοσημείωτο hapening παραθέτει τις ομοι ότητες και τις διαφορές που προκύπτουν από τις υπάρχουσες τεχνοτροπίες μέσα από αρχαιοπρεπείς συνδυασμούς ,επιμηκείς διαγραμμώσεις, βιωματικές προσμί ξεις και μεθοδευμένες αποκρυσταλώσεις. Η σκιαγραφημένη πραγματικότητα στα παρόντα εκθέματα παραθέτει μια μνήμη που πυροδοτεί και μεταδίδει εικονίσεις ενώ προσδιορίζει την εμπεριστάτωση μέσα από τα συστατικά ενός συλλογικού υποσυνείδητου που ενεργειακά και δομημένα απευθύνεται στην εντρύφυση του κοινού σε ενα ανεξάντλητο φάσμα ερεθισμάτων. Η διαπραγμάτευση στο συγκεκρι μένο event αποτελεί πομπό και δέκτη μιας προχωρημένης ιδεογραφικής αίσθητι κής..
Το καθαρά προσωπικό στυλ των δημιουργών με διάχυτη ακτινοβολία μεταφέρει ατέρμονα και εντάσει διαδικασίες και διαβήματα σε μια άποψη με πληρότητα και εκλεκτιστικό διαλογισμό με ελεύθερη αλλά ενδεικτική θεματολογία.’’
Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένοι από καλλιτεχνική επιτροπή πίνακες των καταξιωμένων Ελλήνων και διεθνών δημιουργών: Γιούλης Ράνιου, Ειρήνης Μαμά η, Λεόντιου Πετμεζά ,Εφης Ρουσογιαννάκη, Στέλλας Πέτροβα, Μαρίβα Ζαχά ρωφ, Ευγενίας Μαστοράκη, Ιουλίας Τριανταφύλλη, Κατερίνας Χριστοπούλου, Αθη νάς Πέτρου,Καρατζιούνη, Γκέρτα Καζάκου,Βενετίας Τσατίρη,Νάσιας Παπανικο λάου, Αναστασίας Βαμβακίδη ,Κυριακής Μούζου ,Αννας Πολυκανδριώτη Βασιλι κής Βεβελέκα- Φωτίου,και Κατερίνας Υφαντή .
Επίσης με εικαστικά επιτεύγματα τους συμμετέχουν στην έκθεση παιδιά με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερες ικανότητες από το Δήμο Πάρου.
Το Φεστιβάλ του Αιγαίου στη μακρόχρονη πορεία του είναι από τους λίγους εικα στικούς θεσμούς της Ελλάδας που έχει αναδείξει αρκετούς νέους δημιουργούς και βέβαια έχει ασχοληθεί με πολλούς αναγνωρισμένους ενώ κινείτε διαρκώς σε διεθνή Επίπεδα με εκθέσεις ανα τον κόσμο όπως το περσινό καλοκαίρι που παρουσιάστη κε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Για τις εκθέσεις του εχουν γράψει εγκωμιαστικά σχόλια επιφανείς Ιστορικοί τέχνης όπως ο Δημήτρης Παπαστάμος,ο Αλέξανδρος Ξύδης, η Αγγέλα Ταμβάκη,η Ελένη Βακαλό και άλλοι.
Τη φετινή θερινή περίοδο εκτός από τα νησιά του Αιγαίου θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Συνάντηση Εικαστικών Τεχνών στη Βουλγαρία και στη Κωνσταντι νούπολη στα πλαίσια της ανακήρυξης της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώ πης.
Η παρούσα έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου Τέχνης .
13 Μαΐου 2010 11:54 π.μ.

Δημοσίευση σχολίου