270 έργα τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της πλούσιας συλλογής του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, θα εκτεθούν στην Εθνική Πινακοθήκη.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου. Έπειτα, το κτίριο επί της Βασιλίσσης Σοφίας θα κλείσει για 2,5 χρόνια, προκειμένου να γίνει η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία θα μετακομίσει στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στο άλσος Στρατού, στο Γουδί.
Η έκθεση περιλαμβάνει 3 ενότητες.
Στη πρώτη ενότητα, η επονομαζόμενη «Συλλογή του Παρισιού», αποτελείται από έργα δυτικοευρωπαίων ζωγράφων που συνέλεξε ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης από τη δεκαετία του '50 έως το 1970 και στέγαζε στην ιδιωτική του κατοικία στο Παρίσι. Στην Εθνική Πινακοθήκη εκτίθενται από αυτή την ενότητα 67 ελαιογραφίες, υδατογραφίες και σχέδια μεγάλων ονομάτων όπως Ρενουάρ, Πισαρό, Μονέ, Σινιάκ, Σαγκάλ.
Στη 2η την ελληνική συλλογή - που παρουσιάζει με μεγαλύτερη πληρότητα την ιστορία της ζωγραφικής του νεότερου ελληνικού κράτους- θα εκτεθούν 176 έργα 90 καλλιτεχνών. Η σπάνια σύνθεση της «Μήδειας» του Λύτρα, η αλληγορία της «Αρμονίας» του Γύζη και έργα των Αλταμούρα, Πανταζή, Μαλέα, Παπαλουκά, Κογεβίνα, Παρθένη, Μπουζιάνη, Κόντογλου Ιακωβίδη Τσαρούχη και Βασιλείου, Διαμαντόπουλος, Μόραλης, Γκίκας.
Από την 3η ενότητα Κυπρίων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, το κοινό γνώρισμα των οκτώ ζωγράφων που παρουσιάζονται στην έκθεση -ανάμεσά τους οι Κισσονέργης, Διαμαντής, Γεωργίου, Κάνθος, και ο νεότερος Χριστόφορος Σάββας-
Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη ιδρύθηκε το 1979. Ο Α. Λεβέντης από το 1927 ήταν στέλεχος μεγάλων εταιριών στη Δυτική Αφρική ώσπου το 1936 δημιούργησε τη δική του Εταιρία “A.G. Leventis & Company Limited”. Ήταν λάτρης της τέχνης, δημιούργησε στο Παρίσι μια αξιόλογη συλλογή έργων ζωγραφικής Γάλλων και Ευρωπαίων ζωγράφων. Στην Αθήνα απέκτησε τη σημαντική πρώτη συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ, η οποία είναι αντιπροσωπευτική της ελληνικής ζωγραφικής από τις αρχές του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ου αιώνα.
Βοήθησε στην προβολή της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της ιδιαίτερης πατρίδας του της Κύπρου. Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης πέθανε τον Οκτώβριο του 1978, έχοντας προνοήσει για τη δημιουργία ενός Ιδρύματος που θα εξυπηρετούσε μορφωτικούς, πολιτιστικούς, καλλιτεχνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Κύπρο, στην Ελλάδα και αλλού.
Πλήρες ιστορικό του ιδρύματος.
Οι δυο πίνακες του Ρενουάρ δεν έχουν σχέση με την έκθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου