31.8.10

Φεστιβάλ Βενετίας, τρεις για το χρυσό λιοντάρι

Τρεις ταινίες ταξιδεύουν με την ελληνική σημαία, για Βενετία και η τέταρτη για Στρασβούργο, στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου. Στο 67ο Φεστιβάλ της Βενετίας, 1-11 Σεπτεμβρίου,

Ντάρεν Αρονόφσκι, Φρανσουά Οζον, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Τζούλιαν Σνάμπελ, Τακάσι Μίικε, Σοφία Κόπολα κ.ά, θα διαγωνιστούν για το "Χρυσό Λιοντάρι".

Ανάμεσα σε 24 ονόματα, τρεις Ελληνικές συμμετοχές:


Ή Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη με την ταινία της, "Attenberg", κοινωνική ταινία με πρωταγωνιστές τους Αριάν Λαμπέντ, Βαγγέλη Μουρίκη, Ευαγγελία Ράντου, Γιώργος Λάνθιμος.

Ο Σύλλας Τζουμέρκας με τη "Χώρα Προέλευσης". Πρόκειται για την ιστορία μιας χώρας μέσα από τη σύγκρουση των μελών μιας οικογένειας της γενιάς του '50, μεταπολίτευσης και νεότερης γενιάς -εξαιτίας μιας υιοθεσίας. Πρωταγωνιστούν οι Αμαλία Μουτούση, Θάνος Σαμαράς, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκος Λίτσης

Η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, "Casus Belli", διάρκειας 11΄, στην οποία παίζουν 146 ηθοποιοί. Μία ουρά που ξεκινά από σούπερ μάρκετ, επεκτείνεται σε διάφορους χώρους και σε άλλες ουρές, δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα διαφορετικών τάξεων, ηλικίας, χρώματος, εθνοτήτων που όταν καταλήγει στον τελευταίο, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, θα προβληθεί στη Βενετία, η βραβευμένη πέρσι στο Λοκάρνο, με α΄ βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Αντώνη Καφετζόπουλο, "Ακαδημία Πλάτωνος" του Φίλιππου Τσίτου. O Αντ. Καφετζόπουλος στο ρόλο ενός Αθηναίου ψιλικατζή που περνά την ώρα του μετρώντας τους Κινέζους στο απέναντι μαγαζί, σταματά μόνο όταν περνάει κάποιος Αλβανός...

Η ταινία είναι υποψήφια για το βραβείο Lux 2010, του Ευρωκοινοβουλίου, που απονέμεται σε ταινίες με θεματολογία γύρω από την ταυτότητα των Ευρωπαίων. Μαζί με άλλες δύο θα προβληθούν τον Νοέμβριο στο Λουξεμβούργο και η νικήτρια θα αναδειχθεί ύστερα από ψηφοφορία μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Η τελετή απονομής θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Άνοιξη για τον Ελληνικό κινηματογράφο; Οι νέοι Ελληνες σκηνοθέτες δίνουν όλο και πιο δυναμικά το παρών στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, παρά την οικονομική κρίση.


Πηγή ΑΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: