11.4.11

Μουσεία του κόσμου: Ερμιτάζ



Ερμιτάζ, το ερημητήριο της Μεγάλης Αικατερίνης τσαρίνας πασών των Ρωσιών στην Αγία Πετρούπολη.

Το μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία στον κόσμο. Αποτελείται από έξι ιστορικά κτίρια. Τα χειμερινά ανάκτορα, το Μικρό Ερμιτάζ, το Μεγάλο ή παλαιό Ερμιτάζ και το Νέο Ερμιτάζ είναι ανοιχτά για το κοινό.

Το 1754 η τσαρίνα Ελισάβετ Α' κόρη του Μεγάλου Πέτρου, αναθέτει στο διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Φραντσέσκο Μπαρτολομέο Ραστρέλι την ανέγερση ενός τετράγωνου διώροφου κτιρίου με αυλή στη μέση, με σκοπό να επεκτείνει το ανάκτορο του πατέρα της γιατί το θεωρεί ανεπαρκές.

Όταν το 1762 τελειώνουν οι εργασίες την Ελισάβετ έχει διαδεχτεί η Μεγάλη Αικατερίνη. Εγκαθίσταται στο νέο ανάκτορο και ακολουθώντας τη μόδα της εποχής αρχίζει να συλλέγει έργα τέχνης. Το 1764 το οποίο αναφέρεται σαν έτος ιδρύσεως του μουσείου, αγοράζει τη συλλογή του εμπόρου Γιόχαν Ε. Γκοτσκόφσκυ 225 πίνακες.

Για τη φύλαξη της συλλογής ζητά από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν-Μπατίστ Βαλέν Ντε Λα Μοτ, να οικοδομήσει ένα κτίριο δίπλα από το ανάκτορο το οποίο και ονομάζει Ermitage (ερημητήριο), ονομασία που συνήθιζαν, κυρίως στη Γαλλία, να δίνουν σε χώρους ανάπαυσης και αναψυχής. Το 1771 πριν ακόμα ολοκληρωθεί το Ερμιτάζ, παραγγέλνει στο Γερμανό αρχιτέκτονα Γκέοργκ Φέλντεν, ένα νέο πιο μεγάλο κτίριο για να στεγάσει τη βιβλιοθήκη, το γνωστό σαν Μεγάλο Ερμιτάζ.

Όταν η Μεγάλη Αικατερίνη πέθανε η συλλογή περιλάμβανε 4.000 πίνακες, 7.000 σχέδια, 70.000 χαρακτικά, 10.000 κοσμήματα και 38.000 τόμους βιβλία.

Στα μέσα του 19ου αιώνα η συλλογή έχει μεγαλώσει και ο τσάρος Νικόλαος Α' καλεί το Βαυαρό αρχιτέκτονα Λεο Φον Κλένσε να φτιάξει ένα μουσείο ανοιχτό στο κοινό. Έτσι δημιουργείται το Νέο Ερμιτάζ.

Κατά την Οκτωβριανή επανάσταση, παρά το ότι αυξάνετε ο αριθμός των εκθεμάτων λόγο των κατασχέσεων των ιδιωτικών συλλογών των αριστοκρατών, τα πιο ακριβά κομμάτια του μουσείου πουλήθηκαν σε διεθνείς δημοπρασίες για να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία. Στη πολιορκία του Λένινγκραντ(Αγ Πετρούπολη) το μουσείο έμεινε ανοιχτό συνεχώς για την ηθική υποστήριξη των κατοίκων. Τα σπουδαιότερα εκθέματα είχαν μεταφερθεί σε αποθήκες στα Ουράλια.

ταναγραιαΦώτο: η Αφροδίτη παίζει με τον Έρωτα, ταναγραία του 4ου πχ αιώνα.


Το μουσείο έχει πολλά σπουδαία Ελληνιστικά εκθέματα, από την Ελλάδα την Ιταλία και τις Ελληνικές αποικίες του Ευξείνου Πόντου στην Κριμαία, όπως η προθήκη με τις Ταναγραίες (πήλινα ειδώλια)από τη συλλογή του κόμη Σαμπούρωφ που ήταν διπλωμάτης στην Ελλάδα, την Αφροδίτη της Ταυρίδας (αντίγραφο της Κνίδιας Αφροδίτης του Πραξιτέλη), τις τρεις Χάριτες κ.α.

Το μουσείο Ερμιτάζ είναι ένα σύγχρονο ίδρυμα με παραρτήματα στην Ευρώπη και της Η.Π.Α, με πολύπλευρο ερευνητικό και εκθεσιακό έργο.




The State Hermitage Museum

πηγή : Η Ελληνική τέχνη στα μουσεία του κόσμου Ερμιτάζ 12 (εκδόσεις explorer)

Δεν υπάρχουν σχόλια: