30.3.09

Αυτό το τυρκουάζ παράσημο σου πάει πολύ γλυκιά μου


Ο παππούς μου ήταν άνθρωπος που δεν μιλούσε για τον εαυτό του η τουλάχιστον έτσι τον θυμάμαι εγώ, ήμουν 15 χρονών όταν έφυγε. Ανάμεσα στα αντικείμενα που κληρονόμησα από αυτόν είναι και ένα παράσημο.
Δεν μου είχε μιλήσει ποτέ γι αυτό, και κανένας από τους συγγενείς δεν ήξερε την ύπαρξη του.
Επάνω του γράφει 1914-1915 και από πίσω έχει το έμβλημα της Γαλλίας και γράφει republique fransaise, ένας μεταλλικός σταυρός με δύο σπαθιά χιαστί.

Ήθελα πολύ να μάθω για πιο λόγο είχε παρασημοφορηθεί.

Άρχισα να κάνω έρευνα, πρώτα ρώτησα τους μεγαλύτερους σε ηλικία γνωστούς και συγγενείς. Έμαθα ότι εκείνα τα χρόνια ο παππούς ζούσε στην Κωστάντζα της Ρουμανίας για να αποφύγει τη στράτευση στον Τουρκικό στρατό (ήταν από την Κωνσταντινούπολη).
Οι Τούρκοι πολεμούσαν μαζί με Βουλγαρία, Γερμανία Αυστροουγγαρία εναντίων της Ελλάδας, Γαλλίας, Αγγλίας κτλ, ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος.
Έμαθα επίσης ότι είχε ένα πλεούμενο που μετέφερε κάρβουνο στη Μαύρη θάλασσα.

Έφτασα μέχρι τη Γαλλική πρεσβεία, εκεί μου είπαν ότι αυτό είναι το ανώτερο παράσημο της Γαλλικής δημοκρατίας και δίδεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε ήρωες που με τις πράξεις τους ή βοήθησαν να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές ή έκριναν την έκβαση του πολέμου.
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να μάθω τι ακριβώς είχε κάνει ο παππούς, αλλά μέχρι χθές ήμουν πολύ περήφανος γι αυτόν.


Χθες όμως μαύρη μέρα, έμαθα ότι η Γαλλία έδωσε ανάλογο παράσημο στη Μιμή Ντενίση
ορίστε το δελτίο τύπου της Γαλλικής πρεσβείας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Farnaut, θα επιδώσει τα διάσημα του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, στην κυρία Μιμή Ντενίση, διάσημη ηθοποιό, την Τρίτη 17 Μαρτίου 2009, στην Πρεσβευτική κατοικία.

Το παράσημο αποτελεί τιμή για τη διάσημη γαλλόφωνη και φίλη της Γαλλίας ηθοποιό, η καλλιτεχνική δράση της οποίας συμβάλλει στην ακτινοβολία του γαλλικού πολιτισμού στην Ελλάδα.

Η τελετή θα λάβει χώρα μπροστά σε πολλούς φίλους της τιμώμενης, ειδικότερα από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και της τέχνης.

Τα σχόλια περιττεύουν, ας αναλογιστούν οι Γάλλοι πώς θα νιώσει ο γιος η η κόρη ενός ήρωα του 2ου παγκοσμίου πολέμου όταν δουν ότι το ίδιο παράσημο που έχουν για να τους υπενθυμίζει τον ηρωικό θάνατο του πατέρα τους, τώρα θα κοσμεί και την τροπαιοθήκη της κυρίας Ντενίση.

Μετά το "μεγάλο γεγονός η μεγάλή ηρωίδα σαν νέα Ζαν ντ Αρκ, δήλωσε.

«Μία στιγμή πάρα πολύ συγκινητική για μένα. Τα παράσημα είχα συνηθίσει να τα βλέπω στον τοίχο του σπιτιού μου για τον πατέρα μου. Επειδή έφυγε πρόσφατα του το αφιερώνω, θα ήθελα να ζει και να το δει», δήλωσε συγκινημένη η ηθοποιός, ενώ η αδερφή και η μητέρα της ξέσπασαν σε κλάματα.

«Είμαι πολύ περήφανος. Δεν περιμέναμε να συγκινηθεί, μας αιφνιδίασε. Νομίζω ότι τους πολύ κοντινούς στην οικογένεια μας έκανε να βουρκώσουμε το γεγονός ότι το αφιέρωσε στον πατέρα της», είπε ο Σωτήρης Πολύζος.

Η ηθοποιός, όπως τόνισε στους δημοσιογράφους, είχε μεγάλο άγχος για την τουαλέτα (όχι το WC) που θα φορούσε την μεγάλη βραδιά.

«Πραγματικά αγχώθηκα, που δεν αγχώνομαι εγώ για τα ρούχα, γιατί δεν ήθελα να φοράω ούτε κάτι υπερβολικό, ούτε κάτι με πολλά χρώματα, ούτε κάτι βραδινό. Πρέπει να φοράς κάτι που να έχει ένα χαρακτήρα, να είναι απλό, γιατί σημασία έχει το παράσημο που έχεις και όχι μια φανταχτερή τουαλέτα», ανέφερε.

Τελικά, η ηθοποιός φόρεσε ένα εκρού φόρεμα και είχε μαζεμένα τα μαλλιά της.

Να προσφέρω και γώ το παράσημο της ανοιχτής παλάμης στον Γάλλο πρέσβη, δικαιολογίες του τύπου δεν ήταν δικιά μου ιδέα, τη δουλειά μου έκανα κτλ, στέκουν μόνο για άτομα μειωμένης αντίληψης. Ελπίζω να μην είστε τέτοιο άτομο κύριε πρέσβη.

Χαίρε περήφανη Γαλλική κουλτούρα οι ατάλαντοι σε χαιρετούν.






πηγη Ζougla gr

5 σχόλια:

korinoskilo είπε...

σορρυ που γελασα διαβαζοντας το κειμενο ..... αλλα η αταλαντη παντα με κανει και γελαω ......
τι να κανει η γυναικα ..... καπως πρεπει να φανει παλι

σιγουρα τα κρητιρια που δοθηκε το παρασημο στον παπου ηταν διαφορετικα ....

σε ενα ισως ειναι κοινο ........ η μιμη σοζει πολλες ζωες ..... οταν δεν παν να την δουνε .... γλυτωνουν το χαρακιρι :Ρ


καλησπερες

vague είπε...

Υπάρχει πιθανότητα η είδηση να είναι φάρσα; Εσένα σου φαίνεται σοβαρή αυτή η είδηση; Είναι δυνατόν; Δεν έχω χρόνο τώρα να το ψάξω, αλλά οπωσδήποτε θα προσπαθήσω να το εξακριβώσω.

m.blanco είπε...

@korinoskilo Nα προκαλέσω γέλιο ήθελα και απ ότι φαίνεται τα κατάφερα.

m.blanco είπε...

Είναι δυνατόν, αγαπητή Συνοδοιπόρε.
Η κυρία Μιμή είναι ιππότης του τάγματος της τιμής της δημοκρατίας της Γαλλίας.
Η αν το θέλεις αλλιώς.
Mimi est le chevalier d'honneur de France.

vague είπε...

Merde..!