22.10.09

Μουσεία του κόσμου


Απο τις Αιγιπτιακές πυραμίδες και τις μούμιες στο πασίγνωστο μουσείο του Λούβρου.

Το αρχαιολογικό μουσείο του Καΐρου κτίστηκε το 1900. Στεγάζει περίπου 120.000 εκθέματα. Τα μοναδικής αξίας ευρήματα της κοιλάδας των Βασιλέων καθώς και το περιεχόμενο του μοναδικού ασύλητου τάφου του Φαραώ Τουτανχαμόν είναι τα κυριότερα από τα εκθέματα του μουσείου.

Το κτίριο που στεγάζει το μουσείο του Λούβρου κτίστηκε αρχικά ως φρούριο από το βασιλιά Φίλιππο το 1190. Το 16ο αιώνα ο Φραγκίσκος Α΄ το μετέτρεψε σε παλάτι και ξεκίνησε τη βασιλική συλλογή τέχνης με 12 πίνακες από την Ιταλία. Το 1793 το Λούβρο μετατράπηκε σε μουσείο το οποίο ανακαινίστηκε το 1852 από το Ναπολέοντα τον τρίτο.

Η συλλογή του Λούβρου εμπλουτίστηκε σημαντικά το 1863, με την απόκτηση της συλλογής του μαρκησίου Campana, την οποία αποτελούσαν περίπου 11.500 αντικείμενα τέχνης.

Το 1981 ανακαινίστηκε από τον αρχιτέκτονα Ieoh Ming Pei, στον οποίο ανήκει και η σχεδίαση της γυάλινης πυραμίδας που αποτελεί σήμερα την είσοδο στο Μουσείο.
Το σημερινό Λούβρο διαθέτει τέσσερις πτέρυγες, οι οποίες ονομάζονται Denon, Richelieu, Sully και Napoléon. Η είσοδος των επισκεπτών γίνεται πλέον υπόγεια και όχι από τις θύρες των προσόψεων, για λόγους ασφαλείας.






2 σχόλια:

korinoskilo είπε...

του καιρου ειναι υπεροχο ... ισως επιδη εχω τρελα με την αιγυπτο... αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι μπορεις να ακουμπησεις τις πετρες και τα αγαλματα ... δεος!!!!

στο λουβρο ντρεπομε αλλα δεν εχω παει αν και εχω επισκευτει το παρισι 2 φορες... ισως γιατι λεω την επομενη φορα ;)


καλο βραδυ
μερσι για τα ιστορικα στοιχεια :)

Υάδα είπε...

Με όσα περιγράφεις κάθε φορά στις αναρτήσεις σου, με ταξιδεύεις. Με γεμίζεις λαχτάρα για ταξίδι με πολλούς προορισμούς την κάθε φορά..

Καλό σου απόγευμα :-)