26.1.10

Ιμαρετ

Άρτα 1854. Τουρκοκρατία. Δύο αγόρια γεννιούνται την ίδια νύχτα, ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος, και η μοίρα τούς κάνει ομογάλακτους. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή τους με φόντο την άγνωστη στο πλατύ κοινό ιστορία της περιοχής, και όχι μόνο.
Μια ολόκληρη εποχή αναπαριστάνεται με μοναδικό τρόπο και χωρίς προκατάληψη, παράλληλα με την περιπέτεια, τη δράση, τον έρωτα, τις κωμικές ή τις τραγικές καταστάσεις, ώστε να κτιστεί ένα χορταστικό και συναρπαστικό βιβλίο.
Στη σκιά του ρολογιού που χτυπά τις οθωμανικές ώρες Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι. Οι δύο φίλοι, ο Λιόντος και ο Νετζίπ, μια δολοφονία μυστήριο, ο παππούς Ισμαήλ, η «μικρή» ακόμη Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο φανατικός Ντογάν, συγκρούσεις, επαναστάσεις, συνύπαρξη, καθημερινή ζωή, χοροεσπερίδες, Καφέ Αμάν, πετροπόλεμος, Απόκριες, Ραμαζάνι, χαμάμ, ο τουρκικός μπερντές του Καραγκιόζη, αφορισμοί, ο «άλλος» στα πρόσωπα και στις συνήθειες των κατοίκων των τριών φυλών, λαθρεμπόριο, κολίγοι, τσιφλικάδες, πλούτος και εξαθλίωση, γλυκιά και πικρή ζωή. Όλα έχουν θέση στο ιμαρέτ του Θεού.

Στην αρχή φαίνεται λίγο βαρετό μα όσο διαβάζεις το ενδιαφέρον μεγαλώνει σταδιακά, όταν πλησιάζεις στη μέση του βιβλίου δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Εκδόθηκε το 2008 από τις εκδόσεις "μεταίχμιο"

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας, το 1960, ζει στην Αθήνα έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα, ένα βιβλίο με διηγήματα και πέντε ποιητικές συλλογές έχει γράψει τους στίχους για περισσότερα από 65 τραγούδια πολλά από αυτά είναι αρκετά γνωστά όπως το "Γιατί πολύ σ' αγάπησα" του Ορφέα Περίδη, "Δέκα μάγισσες" του Γιάννη Σαββιδάκη κ.α.

2 σχόλια:

korinoskilo είπε...

καθε φορα ενθουσιαζομαι με αυτα που μαθαινω απο σενα

θενκς


καλησπερες

m.blanco είπε...

Εγώ ευχαριστώ που τα διαβάζεις:-))