4.6.09

Αχ Ευρώπη εσύ μας μάρανες


Σταμάτης Γάσπαρης, Μιχαήλ Δημάκης, Γιώργος Δούσμανης και Ιάκωβος Δαμίστρος καί μητροπολίτης Ιάκωβος Δ'.
Αυτοί είναι οι Αθηναίοι πολιτικοί του 1687 της χρονιάς που καταστράφηκε η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας απο το πυροβολικό του Μοροζινι.
Ένα χρόνο πριν την καταστροφή οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν τον Μοροζίνι στην Πελοπόννησο, μόλις είχε καταλάβει το Ναυπλιο, του προσέφεραν 9000 ρεάλια με την παράκληση νά μην καταλάβει την πόλη τους.
Αυτός πήρε τα χρήματα αλλά την επόμενη χρονιά μαζί με τον Σουηδό στρατηγό Όθωνα Γουλιέλμο Κένιγκσμαρκ (Konigsmarck)αποβιβάστηκε στον Πειραιά με 10.000 στρατό.

Mαλτέζοι ιππότες, Αλβανοί, Σλάβοι, μισθοφόροι από διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη και Έλληνες άτακτοι αποτελούσαν το στρατό αυτό.

Η τουρκική φρουρά εκκένωσε την πόλη των Αθηνών και κλείστηκε στην Ακρόπολη, είχε κάνει όμως το λάθος να μετατρέψει τον Παρθενώνα σε μπαρουταποθήκη.
O Μοροζίνι έστησε το πυροβολικό του στην Πνύκα, στο λόφο του Φιλοπάππου και στον Άρειο πάγο, αδιαφορώντας για τα ιερά μνημεία πού έστεκαν γιά δύο χιλιάδες χρόνια στον βράχο της Ακρόπολης.
Μία βόμβα έριξε τα προπύλαια και μετά ήλθε η καταστροφή μια βόμβα πέτυχε τον παρθενώνα καί ακολούθησε μία τρομερή έκρηξη η οποία εκτίναξε ανθρώπινα μέλη μαζί μέ κομμάτια αρχαίων μαρμάρων και γλυπτών, εκατοντάδες μέτρα μακρυά.

Ο στρατός των Ευρωπαίων που δήθεν είχε έρθει να μας σώσει από τον Οθωμανικό ζυγό, ξεχύθηκε στη πόλη και άρχισε να λεηλατεί τα κομμάτια του Παρθενώνα και όποιο αρχαίο έργο τέχνης έβρισκαν ο ίδιος ο Μοροζίνι ξήλωσε τα τρία μαρμάρινα λιοντάρια από το λιμάνι του Πειραιά (Porto Leone).
Όσοι Τούρκοι επέζησαν έκαναν συμφωνία και έφυγαν για τη Σμύρνη.
Η τιμωρία δεν άργησε και λεγόταν πανούκλα, αποδεκάτισε τον Ευρωπαϊκό στρατό, όσοι επέζησαν έφυγαν κακήν κακώς.
Οι τρομαγμένοι κάτοικοι της Αθήνας, για να γλυτώσουν την οργή του Ισμαίλ πασά που βρισκόταν στη Θήβα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έφυγαν για τα Επτάνησα.
Το ημερολόγιο έλεγε 5 Απριλίου 1688, η Αθήνα είχε μείνει χωρίς κατοίκους.

Η ιστορία μιλάει μόνη της, δε χρειάζεται δικό μου σχόλιο.


πηγή agiasofia.com

5 σχόλια:

Συνοδοιπορος είπε...

Παλιά ιστορία η εχθρότητα της Ευρώπης. Εμείς όμως με τις ερχόμενες εκλογές θα στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο τα κατάλληλα άτομα και θα το αλλάξουμε αυτό.
μουχαχαχαχα

korinoskilo είπε...

μου θυμησες το ,,αχ ευλαμπια,,
που το θυμηθικα θα πεις.... αλλα ταιριαζουν οι στοιχοι και με το αχ ευρωπη η ασθενια σο εγινε χρονια :)


καλημερες

Μια φορα κι εναν τρελο... είπε...

Σα να λέμε "ο Καραγκιόζης ευρωπαίος"!

m.blanco είπε...

@korinoskilo όλα ταιριάζουν λίγη καλή θέληση χρειάζεται.
καλησπέρα

m.blanco είπε...

@Μια φορα κι ενα τρελο... Επιεικές το βρίσκω το καραγκιόζης αλλά του ταιριάζει.