30.6.09

Θεόφιλος




Γιά πολλούς είναι ο μεγαλύτερος ζωγράφος της Ελληνικής λαϊκής τέχνης, το πλήρες όνομα του είναι Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, το επώνυμο είναι της μητέρας του.
Ο Θεόφιλος κατάφερε να εικονογραφήσει την Ελληνική παράδοση και ιστορία.

Γεννήθηκε στη Λέσβο, ο πατέρας του, Γαβριήλ Κεφαλάς, ήταν τσαγκάρης ενώ η μητέρα του, Πηνελόπη Χατζημιχαήλ ήταν κόρη αγιογράφου.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι φορούσε πάντα φουστανέλα και ο κόσμος στο δρόμο τον κορόιδευε. Η κοινωνία της εποχής εκείνης δύσκολα ανεχόταν εκκεντρικότητες.

Στα 18 του έφυγε από το πατρικό του σπίτι και πήγε στη Σμύρνη που εργάστηκε θυρωρός στο Ελληνικό προξενείο. Στο τέλος του 19ου αιώνα 1898 μετακόμισε στο Βόλο, ζούσε ζωγραφίζοντας σε σπίτια και μαγαζιά της περιοχής ενώ σήμερα σώζονται τοιχογραφίες που πραγματοποίησε εκεί.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε στο Πήλιο, ο κτηματίας Ιωάννης Κοντός εκτίμησε το ταλέντο του και τον πήρε υπό την προστασία του. Ζωγράφισε πολλούς πίνακες για λογαριασμό του.
Η οικία Κοντού αποτελεί σήμερα Μουσείο Θεόφιλου

Ο Θεόφιλος λάτρευε τα έθιμα και τις παραδόσεις, οργάνωνε θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις στις εθνικές γιορτές και πάντα πρωταγωνιστούσε στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού.

Το 1927 επέστρεψε στη Μυτιλήνη, όπου τοιχογράφησε καφενεία και άλλους χώρους στα χωριά για ένα πιάτο φαΐ και λίγο κρασί. Τα περισσότερα έχουν καταστραφεί από την από την ανοησία των ιδιοκτητών που είτε έβαψαν τους τοίχους είτε τα γκρέμισαν.

Πέθανε το 1934 από δηλητηρίαση, ένα χρόνο αργότερα το μουσείο του Λούβρου πραγματοποίησε έκθεση με τα έργα του. Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του είναι άγνωστη.

12 σχόλια:

korinoskilo είπε...

σπουδαιος!!!
απο αυτους που ξερεις τι εχουν ζωγραφισει ....
το στυλ του χαρακτιριστικο :))

ευχαριστουμε για την αναφορα ;)


καλημερα καλο μηνα

Γιάννης είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση! Θα βάλω link στην αυριανή ανάρτηση.
Ευχαριστώ και καλό μήνα!

m.blanco είπε...

@korinoskilo Το καλλιτεχνικό του στυλ είναι χαρακτηριστικό και εύκολα αναγνωρίσημο όπως και η εμφάνιση του.
καλησπέρα και καλό μήνα.

m.blanco είπε...

@ΓΙΑΝΝΗΣΒΕΡ Εγώ ευχαριστώ Γιάννη.
καλησπέρα και καλό μήνα επίσης.

D.Angel είπε...

Μ αρεσει πολύ η δουλειά του!
Καλό σας μήνα και φιλιά πολλά!

Skouliki είπε...

καλο μηνα και καλο καλοκαιρι

Υάδα είπε...

Ήταν από τους λίγους και καλούς εκείνης της εποχής. Και σήμερα υπάρχουν, αλλά θα δοξαστούν μετά τον θάνατό τους. Έτσι δε γίνεται πάντα;

Καλό σου μήνα και καλό βράδυ να έχεις

m.blanco είπε...

@dreamer-angel καλό μήνα και σε σένα, φιλιά


@Skouliki Καλά να περάσεις στην Αμοργό!!:-))

m.blanco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
m.blanco είπε...

@ Υάδα Έτσι είναι, όλοι οι αληθινά σπουδαίοι αναγνωρίζονται μετά θάνατο γιατί τότε δεν απειλούν τη ματαιοδοξία των υπολοίπων.
καλό μήνα.

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

"Ένας άνθρωπος που γίνεται ασκητής επειδή μόνον έτσι μπορεί να κηρύξει καλύτερα το πανευδαιμονικό του ευαγγέλιο, ένας οραματιστής που ζει και παθαίνεται με τους μύθους του Εικοσιένα σε μια μικρή γωνιά του ελληνικού κόσμου που έμεινε μακριά από τους αγώνες για την ανεξαρτησία του, ένας μοναχικός που ο διάλογός του με τους άλλους γίνεται αποκλειστικά σχεδόν με ζωγραφιές..." έτσι τον περιγράφει ο Οδ. Ελύτης στο βιβλίο του "Ο Ζωγράφος Θεόφιλος".

m.blanco είπε...

Ο Ελύτης τον παρουσιάζει στο βιβλίο του σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη έτσι όπως ποτέ δεν μπόρεσαν να τον καταλάβουν οι άνθρωποι όσο ζούσε.