8.9.10

25 χρόνια χωρίς Τσιτσάνη

25 χρόνια πέρασαν από τότε που ο μεγάλος συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης έφυγε για πάντα από κοντά μας,

Βασίλης Τσιτσάνης μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και της λαϊκής μουσικής. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915. Πρώτη του εμφάνιση στο μαγαζί "Μπιζέλια" στην Αθήνα, ηχογραφεί τα πρώτα του τραγούδια στην "Οντεον". Την περίοδο 1937-1940 γράφει καταπληκτικά τραγούδια τα οποία ηχογραφεί με τις φωνές του Δημήτρη Περδικόπουλου, Στράτου Παγιουμτζή, Μάρκου Βαμβακάρη Στελλάκη Περπινιάδη. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είχε δικό του μαγαζί, το 'Ουζερί ο Τσιτσάνης', στη διασταύρωση Παύλου Μελά και Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη.

Πέθανε στις 18 Ιανουαρίου του 1984 στο Λονδίνο, όπου βρισκόταν για εγχείρηση, και κηδεύτηκε στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.


Μεγάλη συναυλία για τον κορυφαίο Έλληνα λαϊκό συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, διοργανώνεται στο Θέατρο του Λυκαβηττού την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή σημαντικών ερμηνευτών, της Ορχήστρας «Βασίλης Τσιτσάνης» από την γενέτειρα του τα Τρίκαλα, και τη συνεργασία του Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη.

Θα τραγουδίσουν οι: Μελίνα Ασλανίδου, Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Μαριώ, Μπάμπης Στόκας, Μπάμπης Τσέρτος και η Μαίρη Λίντα καθώς, και ο κορυφαίος μουσικός στο μπουζούκι Μανώλης Καραντίνης.







Δεν υπάρχουν σχόλια: