20.6.09

Το μουσείο του 21ου αιώνα μχ


Παρακολουθώ τα εγκαίνια του νέου μουσείου της ακρόπολης με ανάμεικτα συναισθήματα, από τη μία συγκίνηση για το μεγαλείο αυτών των ανθρώπων που εμείς υποστηρίζουμε ότι είμαστε απόγονοι τους.
Από την άλλη πλευρά νιώθω θυμό που παρακαλάμε τους κλέφτες να επιστρέψουν τα κλοπιμαία που απέσπασαν από τους Τούρκους κατακτητές, ας προσπαθήσει η χώρα να τα απαιτήσει δικαστικά.
Έχετε ακούσει ποτέ αν πιάσουν κάποιο κλέφτη να τον παρακαλάνε, κατάσχουν τα κλεμμένα αντικείμενα και τα επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες.

Πρέπει να επουλωθούν οι πληγές των μνημείων, είπε ο πρόεδρος της δημοκρατίας.
Πολύ εύστοχη δήλωση έχουν τεμαχίσει τα γλυπτά και αλλού βρίσκετε το χέρι αλλού το πόδι και αλλού το κεφάλι, θέλει χειρουργική επέμβαση για να τα ενώσουν.
Δεν είχαν καν την εξυπνάδα να κλέψουν ολόκληρα αγάλματα.

Όταν έβλεπα όλους αυτούς τους επίσημους που παρακολουθούσαν την ξενάγηση έφερνα στο μυαλό μου τον καθένα από αυτούς στη θέση του μαθητή στο ανέκδοτο, που τον ρωτάνε ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας του Παρθενώνα κι αυτός ακούγοντας τον ψίθυρο συμμαθητή του απαντά "αυτό το κτήνος ο Καλλικράτης" κατά περίεργο τρόπο όλοι ταίριαζαν περίφημα στη θέση του μαθητή.

Για το κτίριο του μουσείου πλέον είναι αργά για να γκρινιάζουμε, αυτό είναι και πρέπει να το αποδεχτούμε και να το αγαπήσουμε γιατί είναι ένα δείγμα του δικού μας πολιτισμού η κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.
Είναι ένα ευρύχωρο μουσείο με πολύ καλό φωτισμό κυρίως φυσικό και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γιατί ίσως σε μερικές χιλιάδες χρόνια να λένε ότι στο τέλος του 5ου πχ αιώνα κτίστηκε ο Παρθενώνας και στις αρχές του 21ου μχ αιώνα το μουσείο.

10 σχόλια:

vague είπε...

χα χα χα, δεν ήξερα το ανέκδοτο. Βρε το κτήνος τι έκανε...!!!

Για τα υπόλοιπα, σχόλιον ουδέν.
Τι θα μπορούσα να πω για τους επίσημους παράγοντες εκμετάλλευσης του πολιτισμού; Δεν ξέρω απ' αυτά :))

korinoskilo είπε...

αν και δεν το ειδα ..... φανταζομαι τι φιεστα θα εκαναν .... εμ! με 1 μυριο.... και εγω κανω φιεστα:Ρ

Aristodimos είπε...

Σε ποιον αιώνα αραγε θα λενε πως επιτέλους τα γλυπτα εκτίθενται ολα μαζεμένα εκει που ανήκουν (κλοπιμαία και μή) ;;;;;;

Ενωσε κι εσυ τη φωνή σου εδω μαζί μας...

Αρης

AlexMil είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όλα αυτά που γράφεις με μια μικρή διαφοροποίηση.
Το μουσείο σαν οικοδόμημα δεν λέει και πολλά πράγματα, μια τυπική αρχιτεκτονική κατασκευή είναι, που μετριάζεται ακόμη περισσότερο από τον άθλιο αστικό περίγυρο.

Βέβαια η τεράστια ομορφιά του είναι στο περιεχόμενο, συνθέτει μέσα από τα εκθέματα του τον ανεπανάληπτο Ελληνικό πολιτισμό, το εύρος του οποίου ακόμη δεν το έχουμε γνωρίσει και θα περάσουν αιώνες για να τον αποκωδικοποιήσουμε.

Και κάτι ακόμα που είναι δομικό στοιχείο της ανόητης εξουσίας. Ελάχιστες αναφορές για τους εκατοντάδες ανθρώπους που εργάστηκαν για το επίτευγμα αυτό, ποιος ξέρει τους αρχιτέκτονες, τους αρχαιολόγους, τους οδηγούς των γερανών, τους συντηρητές, τους απλούς εργάτες, κανείς, όλοι στην αφάνεια.

Ας μη ξεχνάμε λοιπόν πως οι άνθρωποι αυτοί δημιούργησαν αυτό για το οποίο είμαστε υπερήφανοι
και σίγουρα μαζί με αυτούς και η Μελίνα Μερκούρη.

Και είναι για να γελάς και να κλαις βλέποντας τους καραγκιόζηδες στα εγκαίνια - αν είναι δυνατόν να είναι αυτοί απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων - να ιδιοποιούνται το πάθος και το κόπο άλλων, θεατρινίζοντας ασυστόλως.

m.blanco είπε...

@ΑlexMil συμφωνώ για το κτίριο, απλώς λέω ότι αυτό είναι και δεν αλλάζει, έχεις δίκιο ξεχάσαμε αυτούς που δούλεψαν, τους αξίζουν πολλά μπράβο.
καλησπέρα

m.blanco είπε...

@Αristodimos Υπέγραψα και θα το διαδώσω όπου μπορώ.
καλησπέρα

m.blanco είπε...

@κοrinoskilo καλή ήταν η εκδήλωση χωρίς υπερβολές.
καλησπέρα

m.blanco είπε...

@Συνοδοιπόρε τα σχόλια περιττεύουν. Το ανεκδοτο είναι παλιό με τον Τοτό.
καλησπέρα

Το άλλο το ξέρεις.
Η δασκάλα φορώντας γαρύφαλλο στο πέτο ρωτάει με τι τρέφονται τα άνθη; με γάλα απαντά ο Τοτός.
Όχι παιδί μου με κοπριά.
Δεν ήξερα οτι έχει τόσο μακρύ κοτσάνι.

vague είπε...

Ε εντάξει, αυτό είναι γνωστό ακόμα και σ' εμένα.
Αν είναι και το άλλο της ίδιας εποχής, τότε τι να πω, μου είχε διαφύγει.

m.blanco είπε...

@Συνοδοιπόρος Εγώ τα άκουσα μαζί και τα δύο μάλλον σου διέφυγε