27.9.10

2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Αθήνα


Το μήνυμα "η Ψυχή στο Δρόμο" προσπαθεί να μεταδώσει το 2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων. Ξεκινά την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.

40 ελληνικές ομάδες και τουλάχιστον 7 από το εξωτερικό θα πλαισιώσουν τις γιορτές και για μια ακόμα φορά οι δρόμοι της μεγαλούπολης θα μετατραπούν σε θεατρικές σκηνές.

Τα θεατρικά σχήματα θα συνοδεύσουν και 200 καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο που θα παίζουν, θα τραγουδούν , θα μιμούνται, θα κάνουν ακροβατικά και ζογλερικά κόλπα.

Στο Καλλιμάρμαρο θα γίνει η έναρξη των εκδηλώσεων και θα συνεχίσουν στην οδό Ερμού, στην πλατεία Καπνικαρέας, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου , στην πλατεία του Θησείου , του Κεραμικού, του Αγίου Θωμά και αλλού.


1ο φεστιβάλ θεάτρου δρόμου

26.9.10

Ο Καρυωτάκης θα αυτοκτονούσε για δεύτερη φορά

Εκλογές για ακόμα μια φορά, δημοτικές βέβαια αλλά αυτό δεν απασχολεί τους 300 της βουλής και τα αποκόμματα τους. Ψήφος εμπιστοσύνης στο μνημόσυνο, συγνώμη στο μνημόνιο ήθελα να πω, να μαζέψει χρήματα το κράτος γιατί δεν έμεινε σχεδόν τίποτα για να αρπάξουν.

Τα κόμματα με φρου φρου και αρώματα προσπαθούν να καπελώσουν δημάρχους, περιφερειάρχες (νέο όνομα για τους νομάρχες νομίζω) κ.τ.λ. Στο τέλος όπως πάντα σχεδόν όλοι θα πουν πως κέρδισαν ακόμα και ο Τσίπρας ο Καρατζαφέρης και η Παπαρήγα.

Τέλος πάντων εμένα δεν με ενδιαφέρουν αυτά, άστους να κουρεύονται. Δεν αλάζει ρούχα ο Μανωλιός με καμία κυβέρνηση που λένε.

Άραγε αν ο Καρυωτάκης ξαναρχόταν στη ζωή και έβλεπε ένα δελτίο ειδήσεων, θα αυτοκτονούσε για δεύτερη φορά;

Ας διαβάσουμε λίγο Καρυωτάκη, θα μας κάνει καλό εδώ που φτάσαμε


Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ


Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ, στο έρμο νησί, στο χείλος
του κόσμου, δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη!
Οταν απομακρύνθηκεν ο τελευταίος μας φίλος,
ήρθαμε αγάλι σέρνοντας την αιώνια πληγή.

Με μάτι βλέπουμε αδειανό, με βήμα τσακισμένο
τον ίδιο δρόμο παίρνουμε καθένας μοναχός,
νοιώθουμε τ' άρρωστο κορμί, που εβάρυνε, σαν ξένο,
υπόκωφος από μακριά η φωνή μας φτάνει αχός.

Η ζωή διαβαίνει, πέρα στον ορίζοντα σειρήνα,
μα θάνατο, καθημερνό θάνατο, με χολή
μόνο, για μας η ζωή θα φέρει, όσο αν γελά η αχτίνα
του ήλιου και οι αύρες πνέουνε. Κι είμαστε νέοι, πολύ

νέοι, και μας άφησεν εδώ, μια νύχτα, σ' ένα βράχο,
το πλοίο που τώρα χάνεται στου απείρου την καρδιά,
χάνεται και ρωτιόμαστε τι να 'χουμε, τι να 'χω,
που σβήνουμε όλοι, φεύγουμ' έτσι νέοι, σχεδόν παιδιά!


Και όπως λένε και οι περισσότεροι, για την οικονομική κατρακύλα φταίνε οι δεκάδες χιλιάδες διορισμοί.

Οι Δημόσιοι υπάλληλοι

Οι υπάλληλοι όλοι λιώνουν και τελειώνουν
σαν στήλες δύο δύο μές στα γραφεία.
(Ηλεκτρολόγοι θα 'ναι η Πολιτεία
κι ο Θάνατος, που τους ανανεώνουν.)

Κάθονται στις καρέκλες, μουτζουρώνουν
αθώα λευκά χαρτιά, χωρίς αιτία.
«Συν τη παρούση αλληλογραφία
έχομεν την τιμήν» διαβεβαιώνουν.

Και μονάχα η τιμή τους απομένει,
όταν ανηφορίζουμε τους δρόμους,
το βράδυ στο οχτώ, σαν κορντισμένοι

Παίρνουν κάστανα, σκέπτονται τους νόμους,
σκέπτονται το συνάλλαγμα, του ώμους
σηκώνοντας οι υπάλληλοι οι καημένοι.

22.9.10

Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου


12ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας στη πόλη του Κιλκίς, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου ως και την Τρίτη 5 Οκτωβρίου.

Στη φετινή διοργάνωση μετέχουν θίασοι από την Κορέα (το ιστορικό κουκλοθέατρο "Hyundai Puppet" τα στελέχη του οποίου θα πραγματοποιήσουν πέραν των παραστάσεων τους και master class για τις τεχνικές του κουκλοθέατρου) τη Ρωσία, την Ισπανία, την Αυστρία (την παράσταση του μουσικό-εικαστικού θεάτρου της Καρίν Σάφερ που βασίζεται στο έργο του Μόδεστου Μουζόρσκι "Εικόνες από μια έκθεση", συνοδεύει στο πιάνο ο διεθνούς φήμης πιανίστας Γιώργος -Εμμανουήλ Λαζαρίδης) , τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα θα γίνει η δεύτερη Ελληνική Συνάντηση Νέων Κουκλοπαικτών και έκθεση με κούκλες του "ιστορικού" για την Ελλάδα Κουκλοθέατρου Τιριτόμπα από τη Λάρισα.

Καλλιτεχνικός διευθυντής και "ψυχή" του φεστιβάλ ,ο Iσπανός Χουάνχο Κοράλες.


Πηγή ΑΝΑ

Φωτογραφία

15.9.10

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

camera
Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας-Conn Χ" ξεκίνησε. Πρώτη ταινία η κωμωδία "Τα παιδιά είναι εντάξει" της Λίζα Τσολοντένκο, στον κινηματογράφο Αττικόν. Η ταινία είναι μια κομεντί, χολιγουντιανής παραγωγής, που δεν ξεφεύγει όμως από την αντισυμβατική ματιά της σκηνοθέτιδος. Πρωταγωνιστούν Ανέτ Μπένινγκ και Τζούλιαν Μουρ.

Τη πρώτη μέρα ηταν μόνο με προσκλήσεις μα από σήμερα 16/9/2010, στους κινηματογράφους «Αττικόν», «Απόλλων» και «Δαναός», και έως τις 26 Σεπτεμβρίου μας περιμένουν περισσότερες από 100 ταινίες πρώτης προβολής αλλά και αφιερώματα.


Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ τις οποίες θα δει κριτική επιτροπή που συνίσταται από κριτές που δεν είναι επαγγελματίες, αλλά φοιτητές κινηματογραφικών σχολών είναι: "Οπως εξέρχεστε από το πωλητήριο", "Τέσσερις λέοντες", "Ορεβουάρ Ταϊπέι", "Είσαι εκεί", "Ο πειρασμός του αγίου Τόνι", "Ο μικρός Ιησούς της Φλάνδρας", "Ο ληστής", "Μερικές μέρες είναι καλύτερες από άλλες", "Νότια περιοχή", "Ο Χίτλερ στο Χόλιγουντ", "Σέμπε", "Αδελφότητα", "Σύμβολο" και "Freakonomics".

Από ελληνικές ταινίες, ξεχωρίζουν το "Μέσα στο Δάσος" του Άγγελου Φραντζή σε πρώτη πανελλαδική προβολή, "Το Χάρισμα" της Χριστίνας Ιωακειμίδη, τα "45 Τετραγωνικά" του Στράτου Τζίτζη και "Τα Οπωροφόρα της Αθήνας" του Νίκου Παναγιωτόπουλου, που θα προβληθούν στην ελληνική βραδιά του φεστιβάλ, μετά την απονομή των βραβείων σε πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς και συντελεστές.

8.9.10

25 χρόνια χωρίς Τσιτσάνη

25 χρόνια πέρασαν από τότε που ο μεγάλος συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης έφυγε για πάντα από κοντά μας,

Βασίλης Τσιτσάνης μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και της λαϊκής μουσικής. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915. Πρώτη του εμφάνιση στο μαγαζί "Μπιζέλια" στην Αθήνα, ηχογραφεί τα πρώτα του τραγούδια στην "Οντεον". Την περίοδο 1937-1940 γράφει καταπληκτικά τραγούδια τα οποία ηχογραφεί με τις φωνές του Δημήτρη Περδικόπουλου, Στράτου Παγιουμτζή, Μάρκου Βαμβακάρη Στελλάκη Περπινιάδη. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είχε δικό του μαγαζί, το 'Ουζερί ο Τσιτσάνης', στη διασταύρωση Παύλου Μελά και Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη.

Πέθανε στις 18 Ιανουαρίου του 1984 στο Λονδίνο, όπου βρισκόταν για εγχείρηση, και κηδεύτηκε στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.


Μεγάλη συναυλία για τον κορυφαίο Έλληνα λαϊκό συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, διοργανώνεται στο Θέατρο του Λυκαβηττού την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή σημαντικών ερμηνευτών, της Ορχήστρας «Βασίλης Τσιτσάνης» από την γενέτειρα του τα Τρίκαλα, και τη συνεργασία του Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη.

Θα τραγουδίσουν οι: Μελίνα Ασλανίδου, Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Μαριώ, Μπάμπης Στόκας, Μπάμπης Τσέρτος και η Μαίρη Λίντα καθώς, και ο κορυφαίος μουσικός στο μπουζούκι Μανώλης Καραντίνης.







6.9.10

Αρμάτα 2010

Η ναυμαχία του 1822, όταν ο Αν. Μιαούλης και οι πλοίαρχοι των τριών νησιών (Υδρα, Σπέτσες και Ψαρά), αντιμετώπισαν τις τουρκικές δυνάμεις, ενώ ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης ανατίναξε την τουρκική ναυαρχίδα αναπαριστάται κάθε χρόνο στις Σπέτσες, η γνωστή "αρμάτα"

Οι Σπέτσες, είναι μια από τις οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις, που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Αναπαραστάσεων μαζί με πόλεις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, Δουβλίνο και Κορκ στην Ιρλανδία, Μπαϊλέν στην Ισπανία, Σλάφκοφ στην Τσεχία, Τιούκσμπερι στη Βρετανία και Υδρα, στις οποίες γίνονται αντίστοιχες αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων.

Οι εορτασμοί ξεκινάνε από τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, και ολοκληρώνεται την Κυριακή, έκθεση φωτογραφίας, μουσική εκδήλωση με την ορχήστρα «Sinfonietta», συναυλία με τους Ν. Πορτοκάλογλου, Μ. Φάμελο και Ν. Ζιώγαλα, καθώς και παραδοσιακούς χορούς περιλαμβάνει το πρόγραμα.

Σάββατο 11-9-2010 θα γίνει η αναπαράσταση της ναυμαχίας παρουσία επισήμων και συναυλία των Χαρούλα Αλεξίου και Μ. Φριντζήλα. Την Κυριακή μετά τη δοξολογία πολεμικά πλοία θα ρίξουν κανονιοβολισμούς και θα γίνει ρίψη στεφάνων στη θάλασσα.




πηγή omogenia

3.9.10

The group of seven painters (ομάδα των επτά)

mc d
harris
Η ομάδα των επτά Καναδών ζωγράφων που έκανε 8 ομαδικές εκθέσεις στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν ένας όμιλος Kαναδών ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, οι οποίοι ασχολήθηκαν κυρίως με την τοπιογραφία.

Άρθουρ Λαϊσμερ, Τζειμς Μακντόναλτ, Φρέντερικ Βάρλεϊ, Φράνκλιν Κάρμαικλ, Φράνκ Τζόνσον, Λώρενς Χάρρις, Αλεξάντερ Γιάνκ Τζάκσον.

Οι Τόμσον, ΜακΝτόναλντ, Λάισμερ, Βάρλεϋ, Τζόνστον και Καρμάικλ συναντήθηκαν μεταξύ τους ως υπάλληλοι της εταιρείας σχεδίου Grip Ltd. στο Τορόντο. Το 1913, στον όμιλο των ζωγράφων προσχώρησαν και οι Τζάκσον και Χάρρις.

Οι οκτώ ζωγράφοι συναντιόταν συχνά στην Λέσχη Τεχνών και Γραμμάτων του Τορόντο (Arts and Letters Club of Toronto) για να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για την τέχνη τους. Με την συμπαράσταση ενός πλούσιου φιλότεχνου γιατρού, πήγαιναν συχνά σε δάση κοντά στο Τορόντο για να ζωγραφίσουν την Kαναδική φύση.

g7

Οι Τζάκσον και Βάρλεϋ ήταν επίσημοι πολεμικοί ζωγράφοι του Καναδικού στρατού κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Αργότερα η ομάδα μετονομάστηκε σε Ομάδα Καναδών Ζωγράφων και συνέχισε να κάνει εκθέσεις αφού προστέθηκαν και νέα μέλη, ο Έντουιν Χόλκέιτ, ο Λεμόν Φιντζέραλντ, και ο Αλφρεντ Τζόζεφ Καϊσον.



Πηγή CBC digital

Wikipedia